Odchudzanie dla 40-latki - propozycja dietetycznego menu

Odchudzanie dla 40-latki - propozycja dietetycznego menu fot. Fotolia
Coraz ciężej jest ci zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów? Podpowiadamy, jak to zrobić!
Agata Bernaciak / 19.11.2015 05:38
Odchudzanie dla 40-latki - propozycja dietetycznego menu fot. Fotolia

Dlaczego czterdziestolatkom trudniej jest schudnąć?

Coraz mniej masy mięśniowej, coraz więcej fałdek tłuszczu. Jajniki zwalniają pracę, produkują mniej kobiecych hormonów. Zmieniają się też proporcje między kobiecymi a męskimi hormonami, na korzyść tych ostatnich. A one sprzyjają „męskiemu” tyciu na brzuchu, karku, ramionach i twarzy. Jakby tego było mało, zmniejsza pod wpływem zmian hormonalnych ciągle jesteś głodna.

Jak powinny się odchudzać kobiety po 40-tce?

Większość 40-latek „zapomina” o sporcie, więc tempo utraty masy mięśniowej  bywa szybkie. A mocne mięśnie zużywają więcej kalorii! Ruch nie tylko podkręca przemianę materii, ale i poprawia nastrój oraz zapobiega osteoporozie oraz cukrzycy!

Dodatkowo komponuj posiłki ze strączkami – łagodzą objawy menopauzy. W codziennym menu uwzględnij też bogaty w wapń nabiał, zwłaszcza fermentowane napoje mleczne. Zadbaj też o stałe dostawy antyoksydantów, by chronić młody wygląd i zdrowie: 1/2 kg warzyw (surowych lub gotowanych) dziennie to minimum!

Przykładowy jadłospis w diecie odchudzającej dla 40-latki

Twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie podczas odchudzania nie przekracza 1300 kcal. Zobacz, jak rozłożyć tę wartość na poszczególne posiłki!

Śniadanie: Grzanki z hummusem (325 kcal)

Składniki:
  • 2 kromki chleba żytniego razowego 75 g
  • 2 łyżki pasty hummus naturalnej bez dodatków (60% ciecierzycy, 15% tahini) 40 g
  • pomidor 150 g
  • łyżka posiekanej natki pietruszki 6 g
Sposób przygotowania: Chleb posmaruj pastą, posyp pietruszką. Podawaj z pomidorem.

II śniadanie: twaróg z jabłkiem i dynią (195 kcal)

Składniki:
  • 1/4 kostki sera twarogowego półtłustego 50 g
  • jabłko 190 g
  • łyżeczka pestek dyni 5 g
Sposób przygotowania: jabłko zetrzyj na tarce i wymieszaj z twarogiem. Posyp je uprażonymi pestkami dyni.

Obiad: fasolka szparagowa z mozzarellą (325 kcal)

Składniki:
  • 2 garści fasolki szparagowej 200 g
  • 1/2 mozzarelli 65 g
  • 1/4 cebuli 25 g
  • 1/4 papryki 30 g
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych 5 g
  • 1 łyżeczka oliwy 5 g
Sposób przygotowania: Fasolkę ugotuj al dente, dodaj do niej kawałki sera, pokrojone warzywa i orzeszki. Dopraw kolorowym pieprzem i solą, skrop oliwą.

Podwieczorek: koktajl jogurtowy (195 kcal)

Składniki:
  • szklanka kefiru 240 g
  • 2 garści borówek 100 g
  • szczypta kakao o obniżonej
  • zawartości tłuszczu 2 g
Sposób przygotowania: Zblenduj kefir z borówkami, dodaj odrobinę kakao.

Kolacja: sałatka z tuńczykiem i sezamem (260 kcal)

Składniki:
  • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym 60 g
  • ogórek gruntowy 40 g
  • 1/4 papryki 30 g
  • łyżeczka nasion sezamu 5 g
  • łyżeczka soku z cytryny 4 g
  • łyżka oleju sezamowego 7 g
  • łyżka posiekanego szczypiorku 5 g
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy pęczak 60 g
Sposób przygotowania: Kaszę wymieszaj z tuńczykiem, dodaj pokrojonego ogórka i paprykę. Polej olejem z sokiem z cytryny. Posyp sezamem i szczypiorkiem.  Dopraw pieprzem cytrynowym.

Dowiedz się więcej:

na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Be Active

Redakcja poleca

REKLAMA