1. Korzystaj z aluminiowych tacek
Podczas grillowania z mięs wytapia się tłuszcz. W chwili, gdy kapie na rozżarzony węgiel, wytwarza się ogrom toksycznych substancji, które zagrażają zdrowiu. Z tego powodu sięgnij po aluminiową tackę - dzięki temu grillowanie będzie kwintesencją zdrowej diety.
2. Marynuj mięso przed grillowaniem
Im krócej grillujesz potrawy, tym są zdrowsze. A marynowanie skraca czas obróbki cieplnej do minimum! Dodatkowo pamiętaj, by 30 minut przed położeniem mięs na grilla wyjąć je z lodówki. Jeśli temperatura dania będzie zbliżona do temperatury otoczenia, szybciej je przyrządzisz.
3. Zrezygnuj z picia alkoholu
W polskich realiach często grill ze znajomymi jest równoznaczny z piciem piwa. Choć napój ten całkiem nieźle smakuje w połączeniu z mięsem - jeśli chcesz schudnąć - musisz z niego zrezygnować! Piwo pszenne to główny winowajca nadmiernego apetytu. Pamiętaj o tym!
4. Wybieraj chude mięso
Zamiast karkówki czy kiełbasy, wybieraj pierś z kurczaka, krewetki, polędwicę wołową lub mięso z indyka. Ma zdecydowanie mniej kalorii i jest naprawdę smaczne!
5. Grilluj warzywa i owoce
Grillowana papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, pieczarki, marchew, a nawet pietruszka smakują wspaniale, jeśli wcześniej je doprawisz i położysz na grillu! Z owoców polecamy banany, cytrusy, brzoskwinie, jabłka, gruszki i ananasy. Wystarczy odrobina cynamonu i cukru pudru.
6. Grillowane mięsa podawaj z sałatkami
Będzie nie tylko lżej, ale i smaczniej. Lepiej, byś zjadła w czasie grilla więcej warzyw niż kawałków mięsa. Najlepsze będą sałatki przygotowane na bazie sałaty lodowej z lekkim dressingiem.
Dowiedz się więcej:
Płotki z grilla
Grillowany pstrąg z krewetkami
Przepis na pysznego kurczaka z grilla