Kolacja na diecie - 7 dietetycznych propozycji

Kolacja na diecie - 7 dietetycznych propozycji fot. Fotolia
Zobacz, co powinno znaleźć się na twoim talerzu wieczorem, by szybko schudnąć i czuć się lekko następnego dnia!
Agata Bernaciak / 10.11.2014 05:26
Kolacja na diecie - 7 dietetycznych propozycji fot. Fotolia

1. Poniedziałek: sałatka pomidorowa z tuńczykiem i pieczywem

Porcja: 282 kcal
Składniki: średni pomidor, 4 oliwki lub ogórek kiszony, łyżka cebuli, 1/2 ząbka czosnku, kilka listków bazylii, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym, kromka pieczywa pełnoziarnistego
Przygotowanie: pokrój pomidor i oliwki (lub ogórek) oraz cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pieprzem, bazylią, sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj z pieczywem.

2. Wtorek: sałatka owocowo-orzechowa

Porcja: 287 kcal
Składniki: kiwi, jabłko, łyżka orzechów, 2 łyżeczki miodu pszczelego
Przygotowanie: kiwi oraz jabłko obierz i pokrój w kostkę lub plastry. Orzechy posiekaj i dodaj do owoców. Polej miodem i wymieszaj.

3. Środa: makaron z łososiem, szpinakiem i pomidorem

Porcja: 320 kcal
Składniki: 60 g makaronu, pomidor, 50 g wędzonego łososia, 50 g liści szpinaku
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente. Łososia i szpinak rozdrobnij. Wszystkie składniki połącz na talerzu. Podaj z pomidorem, sparzonym i pokrojonym w kostkę.

4. Czwartek: kanapki z mozzarellą, pomidorem i bazylią

Porcja: 280 kcal
Składniki: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, 2 plastry sera mozzarella, pomidor, kilka listków bazylii
Przygotowanie: plastry sera i pomidora ułóż na przemian na kanapce. Posyp bazylią.

5. Piątek: surówka oliwkowa z pieczywem

Porcja: 278 kcal
Składniki: 170 g zielonych ogórków, 4 oliwki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka oleju, sok wyciśnięty z pomarańczy, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, przyprawy
Przygotowanie: ogórki obierz i pokrój w plasterki. Oliwki pokrój i wymieszaj z ogórkami i jogurtem. Do sałatki dodaj olej i sok z pomarańczy. Dopraw do smaku i podawaj z pieczywem.

6. Sobota: sałatka z serem

Porcja: 306 kcal
Składniki: 100 g brokułów, pomidor, 2 plastry sera pleśniowego, 150 g jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy
Przygotowanie: Brokuły obgotuj krótko we wrzątku lub na parze. Pomidor pokrój w plasterki, ser pleśniowy podziel na mniejsze kawałki. Polej sosem z jogurtu oraz musztardy. Podaj z kromką pieczywa.

7. Niedziela: surówka ze szczypiorkiem i pieczywem

Porcja: 277 kcal
Składniki: pomidor, 1/2 zielonego ogórka, 3 łyżki szczypiorku, 1/2 papryki, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, przyprawy
Przygotowanie: Pomidor sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na cząstki. Ogórek obierz i pokrój. Szczypiorek posiekaj, paprykę pokrój w paski, połącz z pokrojonymi warzywami. Skrop oliwą. Dopraw ziołami prowansalskimi. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Dowiedz się więcej o odchudzaniu:


na podstawie tekstu opublikowanego w wydaniu specjalnym magazynu Vita

Redakcja poleca

REKLAMA