Surowa dieta raw food - zasady i efekty

surowa dieta raw food fot. Fotolia
Lubisz surówki? Zajadasz się owocami? Spróbuj diety raw food. Dzięki niej możesz schudnąć i oczyścić swój organizm!
Agata Bernaciak / 13.08.2013 15:05
surowa dieta raw food fot. Fotolia

Dieta raw food cieszy się ogromną popularnością wśród hollywoodzkich gwiazd. Jej zalety doceniły Gwyneth Paltrow, Madonna, Demi Moore, Uma Thurman, Natalie Portman oraz Beyonce. Co jest w niej takiego wyjątkowego?

Na czym polega dieta raw food?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta raw food polega na jedzeniu produktów surowych, nieprzetworzonych i niepoddanych obróbce termicznej
w zakresie większym niż ok. 45 stopni Celsjusza. Dopuszczalne jest natomiast ich suszenie, namaczanie, kiszenie bądź fermentowanie.
Wczesna jesień to idealny czas na jej wypróbowanie, bo raw food opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach, których mamy teraz pod dostatkiem.

Co dzięki niej zyskasz?

Możesz na nią przejść tak naprawdę z dnia na dzień. Zyska na tym twoja sylwetka i zdrowie. Świeże warzywa i owoce mają właściwości oczyszczające i przyspieszają przemianę materii. Dieta surowa dobrze wpływa także na urodę, bo warzywa i owoce są doskonałym źródłem antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać jej działanie, sięgaj po krajowe i ekologiczne produkty.

O czym powinnaś pamiętać przechodząc na dietę raw food?

1. Uzupełniaj dietę o soki  - najlepiej samodzielne przyrządzane z zielonych warzyw.
2. Pij wodę o zasadowym pH
3. Ćwicz - nie zbyt forsownie, ale regularnie
4. Nie rezygnuj z orzechów i roślin strączkowych
5. Zamień kawę na zieloną herbatę
6. Gdy jesteś głodna - zajadaj się sałatkami

Surowa dieta raw food - przykładowe posiłki

Limonkowa zupa z awokado
Składniki: 2 awokado, 3/4 ogórka, seler, sok z jednej limonki, kilka gałązek kolendry, 2 łyżeczki kminku, łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka tamari, szklanka wody
Jak przyrządzić? Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Ekspresowa surówka
Skłądniki: 4 ogórki kiszone, 1/2 kalafiora, 2 papryki konserwowe, garść kiełków, łyżka oliwy, sól, pieprz
Jak przyrządzić? Kalafior, ogórka i paprykę pokrój w kostkę. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Posyp kiełkami.

Babeczki jabłkowym nadzieniem
Ciasto: 2 szklanki orzechów nerkowca, szklanka mąki owsianej, 1/4 szklanki syropu z agawy, 2 łyżeczki wody, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli
Jak przyrządzić? Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskasz gładką masę. Włóż do foremek do babeczek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 2–3 godziny w celu odwodnienia masy.
Nadzienie: 1 1/2 szklanki daktyli, 1/2 szklanki soku pomarańczowego, 1 1/2 łyżeczki przypraw do dyni, 2 małe jabłka, szklanka rodzynek
Jak przyrządzić? Zmiksuj wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek i rodzynek na pastę. Dodaj rodzynki oraz starte jabłka. Włóż do foremek z ciastem.

napisane na podstawie tekstu Pauliny Pietrzak/Uroda

Redakcja poleca

REKLAMA