Hit! Najlepsze przepisy w diecie dr. Dukana

Jedz i chudnij! Przedstawiamy kilka przepysznych przepisów, które możesz stosować będąc na diecie dr. Dukana!

napoje na upał
fot. Fotolia

W książce Pierre'a Dukana "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów" przepisy podzielone są według faz diety i głównych składników danego dania, jak warzywa, mięso, jajka czy owoce morza. Oto kilka z nich. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze pomogą ci uzyskać szczupłą sylwetkę!

1. Przepis na pulpeciki z cukinii

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 4 minuty na 1 porcję
Porcja dla 1 osoby
  • 2 cukinie
  • 1 jajko
  • 4 łyżki stołowe maizeny
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju
Cukinie umyć i obrać (nie usuwać ziarenek ze środka). Moczyć 1 godzinę w soli (1 łyżka stołowa soli na 2 szklanki wody). Odsączyć i drobno posiekać. Do cukinii dodać jajko i maizenę, doprawić solą oraz pieprzem i mieszać składniki do uzyskania gęstej masy. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i ułożyć na niej pulpeciki. Piec na średnim ogniu, aż ładnie się przyrumienią ze wszystkich stron.

2. Przepis na chrupiące skrzydełka kurczaka

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10–20 minut
Porcja dla 2 osób
  • 6 skrzydełek kurczaka
  • 1 szklaneczka sosu sojowego
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa płynnego słodziku Hermesetas (lub innego słodziku niskokalorycznego)
  • 4 łyżeczki mieszanki pięciu przypraw (anyżu, goździków, pieprzu, cynamonu, kopru włoskiego)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
Wszystkie składniki włożyć do salaterki i wymieszać. Pozostawić w lodówce na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piec na grillu. Kiedy skrzydełka zaczną skwierczeć (po mniej więcej 5–10 minutach), odwrócić je i piec kolejne 5–10 minut.

3. Przepis na wołowinę z warzywami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcja dla 1 osoby
  • 70 g marchewek
  • 1 biała część pora
  • 70 g selera naciowego
  • 250 g wołowiny bez kości (najlepiej polędwicy wołowej)
  • 1 bouquet garni
  • pół cebuli
  • 1 goździk
  • sól, pieprz
  • 1 l wody
Marchewki, por i seler obrać i umyć. Pokroić warzywa na duże kawałki. Do rondla wlać 1 l wody. Wrzucić do niej bouquet garni, cebulę, goździk i warzywa. Doprawić solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego bulionu włożyć mięso i gotować je pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Gdy będzie miękkie, wyjąć je, pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu. Przybrać gotowanymi warzywami.

Publikacja:
Wydawca serwisu, Redaktor
Oceń 4,10 / 42 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz