Zasady diety rozdzielnej dr. Haya

dieta, sałatka
Możesz zrzucić 2–3 kilo w dwa tygodnie i to bez wyrzeczeń! Wystarczy rozdzielać posiłki. Jeśli chleb, to bez wędliny, mięso bez ziemniaków.
/ 26.09.2008 15:13
dieta, sałatka
Mamy dla ciebie dietę, która pozwala układać posiłki według własnych upodobań. Nie wymaga tego, by rezygnować z ulubionych produktów. Podpowiada jedynie, co łączyć ze sobą, by schudnąć, a przy okazji zapobiegać różnym dolegliwościom.

Zasady diety


Dieta rozdzielna została opracowana na początku XX wieku przez amerykańskiego lekarza Williama Haya. Podzielił on żywność na grupy: białkową i węglowodanową. Według niego do trawienia produktów z każdej z nich potrzebne są inne enzymy. Dlatego, gdy w przewodzie pokarmowym znajdą się jednocześnie produkty białkowe i węglowodanowe, żaden nie jest właściwie trawiony, co bardzo spowalnia metabolizm. To zaś powoduje przybieranie na wadze. Dr Hay wyróżnił też grupę neutralną, którą można łączyć zarówno z grupą węglowodanową, jak i białkową. Jego dieta zakłada jedzenie pięciu posiłków dziennie. Układaj je więc tak, by nie łączyć białka z węglowodanami.

Dla lepszego efektu w menu powinnaś ograniczyć: cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę, białe pieczywo, tłuste wędliny, piwo, alkohol, ciasta, dania typu fast food, produkty w proszku. Unikaj też potraw smażonych i ostro przyprawionych.

GRUPA BIAŁKOWA

Składają się na nią: mięso, drób, wędliny, ryby i owoce morza, sos i pasztet sojowy, tofu, jaja, warzywa strączkowe (fasola, soja, soczewica), sery o zawartości tłuszczu poniżej 50 proc.

Roladki z kurczaka

SKŁADNIKI: pierś kurczaka (200 g), pół małego brokułu, łyżka oliwy, sól, pieprz do smaku.

1. Pierś opłucz, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Rozbij tłuczkiem. Posyp solą i pieprzem.
2. Brokuły połóż na mięsie i zwiń w rulonik. Posmaruj ruloniki oliwą. Zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku 20–30 minut. Podawaj z surówką warzywną.

Pieczony schab cytrynowy

SKŁADNIKI: 80 dag schabu bez kości, sok z jednej cytryny, łyżka oleju, łyżka masła, sól i pieprz do smaku.

1. Mięso opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Natrzyj solą i pieprzem.
2. Masło rozpuść i połącz z olejem.
3. Mięso ułóż na blasze, polej olejem i masłem. Piecz 50–60 minut w temp. 180°C, najlepiej w plastikowym rękawie do pieczenia.

GRUPA NEUTRALNA

Składają się na nią: oliwa i oleje roślinne, miękka margaryna, masło. jogurt, kwaśna śmietana, maślanka, kwaśne mleko i kefir; warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, buraki, kwaszona kapusta, seler, szpinak, pomidor, marchewka, cebula, cykoria, świeża kukurydza, szparagi, grzyby, kiełki, zioła i przyprawy, orzechy, nasiona dyni i pestki słonecznika.

Miks warzywny

SKŁADNIKI: 2 marchewki, szklanka zielonej fasolki szparagowej, pół małego brokułu, żółta papryka l kwaśne jabłko, liście mięty, 2 łyżki sosu winegret, sól i pieprz do smaku.

1. Brokuły, marchew i fasolkę ugotuj na parze, ostudź. Brokuły podziel na cząstki, marchew i fasolkę potnij.
2. Paprykę i jabłka pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne.
3. Połącz składniki, dodaj miętę, polej sosem winegret.

Sałatka z buraków

SKŁADNIKI: duży czerwony burak, pół cebuli, kilka liści sałaty, łyżka jogurtu naturalnego, sok z cytryny, natka.

1. Buraka ugotuj i pokrój w plastry.
2. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
3. Połącz warzywa, wyłóż na liście sałaty. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Polej sałatkę.

GRUPA WĘGLOWODANOWA

Składają się na nią: ryż, cukier, ziemniaki, słodkie jabłka, miód, mąka ziemniaczana, muesli, suszone owoce, płatki kukurydziane, pieczywo, ciasta, makaron, kasze, banany.

Sałatka ziemniaczana

SKŁADNIKI: 2 ziemniaki, cukinia, 2 łyżki oliwy, pęczek rzodkiewek, 4 łyżki kiełków słonecznika, sól i pieprz do smaku.

1. Ziemniaki ugotuj i pokrój w plasterki.
2. Cukinię i rzodkiewki opłucz, pokrój w drobne plasterki. Połącz warzywa. Posól, oprósz pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj. Posyp kiełkami.

Ryż z warzywami

SKŁADNIKI: pół szklanki ryżu, 2 marchewki, duża cebula, po 2 łyżki masła, kukurydzy i groszku z puszki, sól i pieprz do smaku.

1. Ryż ugotuj na sypko.
2. Marchewkę pokrój w paseczki, wrzuć na rozgrzany tłuszcz, włóż kukurydzę i groszek. Duś ok. 10 minut.
3. Dodaj ryż, wymieszaj.

Recepta na sukces:

* Przygotuj się. Zanim podejmiesz rozdzielną kurację, powinnaś przez kilka dni się do niej przygotować. Stopniowo ograniczaj porcje tego, co jadłaś do tej pory. Zrezygnuj z tłustych potraw, słodyczy, alkoholu, mocnej kawy i herbaty. Wzbogacaj menu w warzywa (surowe, gotowane, duszone) albo owoce (oprócz bananów). Pij dużo niegazowanej wody mineralnej i herbatek ziołowych.
* Nie spiesz się. Przeżuwaj dokładnie każdy kęs. Łatwiej strawisz posiłki, a do mózgu szybciej dotrze informacja o tym, że jesteś najedzona.
* Pij więcej, niż dyktuje pragnienie. Najlepiej co najmniej osiem szklanek płynów dziennie, pomiędzy posiłkami.
Tagi: dieta

Redakcja poleca

REKLAMA