Zdrowo i skutecznie! Schudnij z niskokaloryczną dietą 1500 kcal

Obniż kaloryczność dań i ciesz się spadającą wagą! Poznaj zasady diety niskokalorycznej oraz propozycje zdrowych jadłospisów.

Dieta niskokaloryczna - zasady i jadłospis przy diecie 1500 kcal
fot. Fotolia

Dlaczego warto wprowadzić w życie niskokaloryczną dietę?

Jeśli połączysz ćwiczenia z niskokaloryczną dietą, spalisz 4 razy więcej kalorii! Nie będziesz czuła głodu, bo dziennie dostarczasz organizmowi 1500 kcal, a posiłki mają sporo białka i błonnika. Badania wykazały, że białko zmniejsza wydzielanie greliny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie głodu. A błonnik pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości i dodatkowo wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Czy dieta 1500 kcal jest dietą niskokaloryczną?

Choć pewnie wydaje ci się, że 1500 kcal to naprawdę dużo, tak naprawdę dostarczając taką porcję energii organizmowi i tak zmuszasz go do czerpania jej z nagromadzonych zapasów.

Każda dorosła osoba potrzebuje mniej więcej od ok. 1700 do ok. 3000 kcal dziennie (w zależności od trybu życia i płci). Tak więc dieta 1500 kcal jest dietą niskokaloryczną, ale daleko jej do głodówki. Dlaczego warto jej spróbować? Bo jest zdrowa i nie doprowadzi do pojawienia się efektu jojo!

Menu przy niskokalorycznej diecie 1500 kcal

Przykład nr 1
Śniadanie:
398 kcal
Płatki z mlekiem: szklanka niesłodzonych płatków zbożowych, szklanka chudego mleka, szklanka krojonych owoców, np. jagód, truskawek
Przekąska: 200 kcal
Musli: małe opakowanie jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, 3 płaskie łyżki niesłodzonego musli
Lunch: 290 kcal
Sałatka nicejska: 90 g tuńczyka w sosie własnym, 2 szklanki pokrojonej sałaty rzymskiej, pół pokrojonego pomidora, 3 czarne oliwki, szklanka pokrojonej zielonej fasolki, po łyżce oliwy z oliwek i octu winnego. Wymieszaj wszystkie składniki.
Przekąska: 100 kcal
Popcorn: szklanki kukurydzy prażonej w mikrofalówce, skropionej odrobiną oleju rzepakowego
Obiad: 534 kcal
Szaszłyki: 85 g piersi kurczaka bez skóry, pokrojonej w dużą kostkę, 4 małe pieczarki, po pół zielonej papryki i cebuli pokrojonych w kawałki.
Kawałki kurczaka, warzywa i pieczarki nadziej na szpadki i posmaruj octem balsamicznym. Upiecz na grillu. Podaj ze szklanką brązowego ryżu i połową szklanki gotowanych warzyw.

Poznaj więcej dietetycznych jadłospisów:


Publikacja:
Wydawca serwisu, Redaktor
Oceń 3,47 / 108 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz