Zdrowo i skutecznie! Schudnij z niskokaloryczną dietą 1500 kcal

Obniż kaloryczność dań i ciesz się spadającą wagą! Poznaj zasady diety niskokalorycznej oraz propozycje zdrowych jadłospisów.

Dieta niskokaloryczna - zasady i jadłospis przy diecie 1500 kcal
fot. Fotolia

Dlaczego warto wprowadzić w życie niskokaloryczną dietę?

Jeśli połączysz ćwiczenia z niskokaloryczną dietą, spalisz 4 razy więcej kalorii! Nie będziesz czuła głodu, bo dziennie dostarczasz organizmowi 1500 kcal, a posiłki mają sporo białka i błonnika. Badania wykazały, że białko zmniejsza wydzielanie greliny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie głodu. A błonnik pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości i dodatkowo wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Czy dieta 1500 kcal jest dietą niskokaloryczną?

Choć pewnie wydaje ci się, że 1500 kcal to naprawdę dużo, tak naprawdę dostarczając taką porcję energii organizmowi i tak zmuszasz go do czerpania jej z nagromadzonych zapasów.

Każda dorosła osoba potrzebuje mniej więcej od ok. 1700 do ok. 3000 kcal dziennie (w zależności od trybu życia i płci). Tak więc dieta 1500 kcal jest dietą niskokaloryczną, ale daleko jej do głodówki. Dlaczego warto jej spróbować? Bo jest zdrowa i nie doprowadzi do pojawienia się efektu jojo!

Menu przy niskokalorycznej diecie 1500 kcal

Przykład nr 1
Śniadanie:
398 kcal
Płatki z mlekiem: szklanka niesłodzonych płatków zbożowych, szklanka chudego mleka, szklanka krojonych owoców, np. jagód, truskawek
Przekąska: 200 kcal
Musli: małe opakowanie jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, 3 płaskie łyżki niesłodzonego musli
Lunch: 290 kcal
Sałatka nicejska: 90 g tuńczyka w sosie własnym, 2 szklanki pokrojonej sałaty rzymskiej, pół pokrojonego pomidora, 3 czarne oliwki, szklanka pokrojonej zielonej fasolki, po łyżce oliwy z oliwek i octu winnego. Wymieszaj wszystkie składniki.
Przekąska: 100 kcal
Popcorn: szklanki kukurydzy prażonej w mikrofalówce, skropionej odrobiną oleju rzepakowego
Obiad: 534 kcal
Szaszłyki: 85 g piersi kurczaka bez skóry, pokrojonej w dużą kostkę, 4 małe pieczarki, po pół zielonej papryki i cebuli pokrojonych w kawałki.
Kawałki kurczaka, warzywa i pieczarki nadziej na szpadki i posmaruj octem balsamicznym. Upiecz na grillu. Podaj ze szklanką brązowego ryżu i połową szklanki gotowanych warzyw.

Poznaj więcej dietetycznych jadłospisów:



Przykład nr 2
Śniadanie: 413 kcal
Tost: bułka maślana, 2 łyżki masła orzechowego, średnie jabłko. Bułkę przekrój, podpiecz, posmaruj obie połówki masłem orzechowym. W środek włóż plasterki jabłka. Jedz z połową szklanki chudego mleka.
Przekąska: 200 kcal
Kanapka z pastą z fasoli: pół puszki białej fasoli, łyżka oliwy, ząbek czosnku, sól i biały pieprz, kromka razowego chleba. Osączoną fasolę zmiksuj z oliwą i czosnkiem. Przypraw do smaku. Posmaruj pastą chleb.
Lunch: 308 kcal
Burger sojowy: kotlet sojowy, tost pełnoziarnisty, łyżeczka musztardy, 2 liście sałaty, 3 plastry ogórka. Posmaruj tost musztardą, na wierzch połóż sałatę, kotlet sojowy i ogórek. Na deser zjedz brzoskwinię.
Przekąska: 100 kcal
Lody: pół szklanki lodów jogurtowych lub mały lód śmietankowy na patyku
Obiad: 473 kcal
Spaghetti: 110 g mielonego mięsa z indyka, szklanka sosu pomidorowego, ząbek czosnku, sól, pieprz, szklanka gotowanego makaronu pełnoziarnistego, łyżka startego żółtego sera. Mięso podsmaż z czosnkiem, wymieszaj z sosem, dopraw. Wymieszaj z makaronem, posyp serem.

Poznaj więcej dietetycznych jadłospisów:


napisane na podstawie artykułu zamieszczonego w magazynie Vita

Publikacja:
Wydawca serwisu, Redaktor
Oceń 3,47 / 109 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Przepis Beaty Pawlikowskiej: sok brzoskwiniowy

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz