Dieta alkalizująca - jak przeprowadzić krok po kroku

Dieta alkalizująca - jak przeprowadzić krok po kroku fot. Fotolia
Trwa zaledwie 4 dni, a mogą zdziałać cuda! Sprawdź, jak ją przeprowadzić krok po kroku.
Agata Bernaciak / 02.06.2015 05:59
Dieta alkalizująca - jak przeprowadzić krok po kroku fot. Fotolia

Poznaj plan oczyszczania, dzięki któremu nie tylko pozbędziesz się toksyn z organizmu. Zyskasz również równowagę emocjonalną i poznasz sposób na to, by cieszyć się każdą chwilą życia!

4 dni diety alkalizującej dla kobiet

Uwaga! Codziennie rano pij szklankę wody z sokiem z połowy cytryny, a pół godziny przed każdym posiłkiem szklankę ciepłej wody.

Dzień 1. diety alkalizującej

Śniadanie: surowa owsianka Piękna Helena
Wieczorem poprzedniego dnia namocz 4 łyżki płatków jaglanych, owsianych lub gryczanych w 8 łyżkach wody z kilkoma migdałami lub orzechami. Dodaj po łyżce soku z cytryny, miodu i tahiny oraz wybrane owoce i ziarna.
II śniadanie: 300 ml zielonego smoothie
Zmiksuj awokado, 4 liście sałaty, 2 ogórki, gruszkę, 1/2 banana i 100 ml wody.
Obiad I. danie: zupa-krem z cukinii
Składniki: 2 cukinie, ząbek czosnku, kawałek 2 cm imbiru, 500 ml bulionu warzywnego lub wody, puszka mleka kokosowego, 2 łyżki oleju kokosowego, sól, pieprz, wiórki kokosowe. Na oleju przesmaż imbir i czosnek, dodaj pokrojoną cukinię, smaż chwilę i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, mlekiem kokosowym, posyp wiórkami.
Obiad II. danie: miska jaglana
Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, pół pęczka posiekanego koperku, 20 listków mięty, 1/4 ogórka wężowego, 1/2 awokado. Ogórek i awokado pokrój w kostkę, dodaj do kaszy, posyp koperkiem i miętą, polej sosem z soku z połowy limonki, 4 łyżek oliwy, łyżeczki miodu, ząbka czosnku, soli i pieprzu.
Podwieczorek: jabłko sezamowe
Pokrój jabłko w plastry, obtocz je w czarnym lub białym sezamie).
Kolacja: jarmuż z makaronem
Składniki: pół pęczka jarmużu, łyżka oleju kokosowego, kilka orzechów nerkowca i rodzynek, 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu, sól, pieprz, papryka chili, opakowanie makaronu ryżowego. Makaron zalej wrzątkiem, odcedź po kilku minutach. Na rozgrzany olej kokosowy wrzuć orzechy, podpraż, dodaj porwany jarmuż i smaż kilka minut. Dodaj rodzynki. Wymieszaj sos sojowy z miodem i przyprawami. Dodaj wszystko do makaronu.

2. dzień diety alkalizującej

Na każdy z 5 posiłków: wywar z warzyw
Składniki: 3 l wody, 2 pęczki ekologicznej włoszczyzny, 2 pory, seler, 6 marchewek, 6 pietruszek, 2 cebule. Cebulę zrumień na patelni razem z łupinką, wrzuć do garnka razem z włoszczyzną i duś na sucho przez kilka minut, ciągle mieszając. Zalej wrzącą wodą, dorzuć kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Pij przez cały dzień, co 2 godziny.

Dowiedz się więcej:


3. dzień diety alkalizującej

Śniadanie: 500 ml zielonego smoothie
Zmiksuj pęczek natki, banana, jabłko, 2 świeże daktyle, sok z cytryny i 100 ml wody.
II śniadanie: 2 plastry świeżego ananasa posypane pieprzem cayenne
Obiad I. danie: zupa ryżowo-porowa
Składniki: 200 g porów, 5 śliwek bez pestek, 70 g ugotowanego ryżu basmati, oliwa, sól, pieprz. Przesmaż na oliwie pokrojone pory, przez ok. 8 min., zalej bulionem, gotuj na małym ogniu 45 min. Dodaj śliwki i ryż, gotuj jeszcze 20 min, przypraw i posyp natką).
Obiad II. danie: miska gruszkowa
Składniki: kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej, 1/4 kalarepki lub białej rzodkwi, 1/2 gruszki, 1/4 ogórka węża, 10 namoczonych orzechów włoskich. Liście porwij na kawałki, owoce i warzywa posiekaj. Wymieszaj wszystko i polej sosem z łyżki balsamico, 3 łyżek oliwy, ząbka czosnku, soli i pieprzu).
Podwieczorek: mus czekoladowy
Zmiksuj małe awokado, dojrzałego banana i 2 czubate łyżeczki kakao.
Kolacja: 2-3 upieczone jabłka i surówka piękności
Składniki: 2 średnie utarte marchewki, kilka namoczonych migdałów, zmielone siemię lniane, jagody goi lub rodzynki. Wymieszaj i polej sosem zrobionym z łyżki tahini, soku z połowy cytryny, 2 łyżeczek oliwy i 1/2 łyżeczki świeżego, utartego imbiru oraz szczypty soli.

4. dzień diety alkalizujące

Śniadanie: 500 ml zielonego smoothie
Zmiksuj dużą garść szpinaku, banana, 1/2 awokado, sok z pomarańczy i 100 ml wody.
II śniadanie: mus z mango i kaszy
Zmiksuj 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 mango i 3 łyżki soku z pomarańczy.
Obiad I. danie: zupa-krem z porów
Składniki: por, duży ziemniak, łyżka oliwy, gałka muszkatołowa, natka, sól, pieprz. Podsmaż pora na oliwie, dodaj ziemniaka pokrojonego w kostkę, zalej pół litrem wody, gotuj 20 minut, zmiksuj na krem, posyp natką i gałką.
Obiad II. danie: surówka mocy
Składniki: utarty na tarce burak, 10 orzechów nerkowca, 1/2 pęczka kolendry. Zmieszaj i polej sosem zrobionym z soku i miąższu z pomarańczy, soku z połowy cytryny, 4 łyżek oliwy, 1 łyżki tartego imbiru, szczypty soli morskiej, ew. odrobiny miodu).
Podwieczorek: świeży wyciskany sok z grejpfruta
Kolacja I. danie: cukinia z jabłkiem
Składniki: cukinia, jabłko, mała czerwona cebula, pomidor, pół pęczka natki, łyżka oliwy, sól, pieprz. Rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę, dodaj pokrojone jabłko, pomidora i cukinię oraz natkę. Duś na małym ogniu ok. 10 minut.
Kolacja II. danie: ryż daktylowy
Składniki: 10 dag ryżu, 3 suszone daktyle, curry. Ugotuj ryż, daktyle mocz w wodzie przez 15 minut, posiekaj. Połącz oba składniki.

Dowiedz się więcej:

na podstawie tekstu Kasi Bem opracowanego przez Marzenę Bartoszuk/Vita

Redakcja poleca

REKLAMA