Raz w tygodniu przez cały dzień jedz jogurt, kefir lub maślankę (najlepiej odtłuszczoną). Potrawy koniecznie posypuj płatkami owsianymi. Wypijaj również około 3 litrów płynów dziennie (w tym oczyszczające herbaty ziołowe oraz czerwoną i zieloną).
Korzyści dla zdrowia
Mleczne napoje fermentowane zawierają sporo kwasu mlekowego. Ten zaś usprawnia trawienie. Dlatego tę dietę warto polecić osobom odchudzającym się, które często narzekają na kłopoty z wypróżnieniami.
Warto wiedzieć!
Diety jogurtowo-owsianej powinny unikać osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika w menu może wywoływać wzdęcia i uczucie pełności, a także podrażnia śluzówkę jelit tym samym pogarszając samopoczucie.
1 dzień w tygodniu
- Na czczo: napój z pół szklanki soku pomidorowego z pół szklanki maślanki
- Śniadanie: koktajl owocowo-mleczny z pół szklanki truskawek, jagód lub malin, pół szklanki jogurtu naturalnego, z łyżką płatków owsianych
- II śniadanie: miseczka jogurtu greckiego z domowym muesli (po łyżce płatków owsianych i kukurydzianych, garść orzechów lub migdałów
- Obiad: chłodnik z botwinką zrobiony z pęczka świeżej botwinki, szklanki maślanki, posypany łyżeczką płatków owsianych, koperkiem i natką
- Podwieczorek: szklanka jogurtu naturalnego, kromka pieczywa chrupkiego
- Kolacja: 2 kromki chleba razowego z 2 łyżkami twarożku wiejskiego i garść suszonych śliwek
Napisane na podstawie artykułu zamieszczonego w wydaniu specjalnym magazynu Vita