Dieta zgodna z grupą krwi. Część III - grupa B

Grupa B to prawdopodobnie grupa krwi ludów wędrownych - koczowników. Ich pożywienie było bardzo urozmaicone. Jako jedyni z dotychczas przedstawionych mogą bezkarnie spożywać mleko i jego przetwory. Zalecane są u nich produkty zwierzęce i roślinne. Istnieją jednak małe zakazy, co do przyjmowania pewnych rodzajów pożywienia, ale nie są tak obszerne jak w przypadku osób z grupą krwi 0 i A.
/ 03.12.2007 19:59

Grupa B to prawdopodobnie grupa krwi ludów wędrownych - koczowników. Ich pożywienie było bardzo urozmaicone. Jako jedyni z dotychczas przedstawionych mogą bezkarnie spożywać mleko i jego przetwory. Zalecane są u nich produkty zwierzęce i roślinne. Istnieją jednak małe zakazy, co do przyjmowania pewnych rodzajów pożywienia, ale nie są tak obszerne jak w przypadku osób z grupą krwi 0 i A.

Jak na koczowników przystało, osoby te mają silną odporność i uwielbiają być w ruchu, wędrować. Ciężko im pozostawać w jednym miejscu i wymagają sporej dawki aktywności fizycznej. Najlepszymi dla nich są piesze wędrówki, chodzenie po górach, nordick walking. marsz, bieganie, pływanie, jazda na rowerze oraz ćwiczenia aerobowe.

Z racji tego, że odporność „wędrowców” jest wysoka, nie muszą martwić się oni o infekcje. Niestety ma to też swoje gorsze strony, ponieważ u osób z grupą krwi B częściej pojawiają się choroby autoimmunologiczne, czyli takie w których organizm zaczyna sam wałczyć ze sobą oraz alergie pokarmowe. Oprócz tego osoby te muszą uważać na swoje nerki, trzustkę, pęcherzyk żółciowy i układ krążenia. Może też być u nich zwiększone ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego.

Co jest dobre dla osób z grupą krwi B?

Mięsa: dziczyzna, jagnięcina, baranina, królik, kaczka.

Ryby: łosoś, jesiotr, flądra, morszczuk, szczupak, sola, pstrąg, sardynka, makrela.

Warzywa i owoce: kapusta, brokuły, buraki, botwina, marchew, papryka, bataty, rośliny strączkowe, shitake, pasternak, bakłażan, pietruszka; owoce: tropikalne, leśne, śliwki, winogrona.

Tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek.

Produkty mleczne: mleko zwierząt, jogurty, kefiry, maślanki, mozarella, ricotta, oscypek, feta, ziarnisty.
Produkty zbożowe: pieczywo chrupie, Ezechiela, chleb esseński, ryżowy, otręby, owsianka, proso, ryż dmuchany.

Przyprawy: pieprz Cayenne, imbir, curry, pietruszka.

Napoje: sok z ananasa, żurawinowy, kapuściany, winogronowy, napary z owoców dzikiej róży, imbiru, liści malin, żeń-szenia, zielona herbata.

Co należy do produktów niekorzystnych?

Nie zaleca się spożywania wieprzowiny, podrobów i drobiu, a także owoców morza i wędzonych ryb, żółwi i żab. Niedozwolone są też sery amerykańskie i pleśniowe oraz lody. Zabronionymi tłuszczami roślinnymi są oleje: kukurydziany, bawełniany, z orzeszków ziemnych, słonecznikowy i sezamowy oraz orzechy: kokosowe, nerkowce, pistacje, laskowe, piniowe, nasiona dyni, słonecznika i mak. Odradza się niektóre warzywa i owoce: kukurydza, karczochy, oliwki, rzodkiewki, pomidory, dynia, awokado, rabarbar, opuncję figową i granaty. Trzeba też zrezygnować z kukurydzianego pieczywa, płatków, pszenicy durum, pumpernikli, obwarzanków i pieczywa wieloziarnistego, gryki, jęczmienia, żyta i pszenicy. Z przypraw wykluczamy pieprz, cynamon oraz ketchup, a z napojów: napary z dziewanny, chmielu, lipy, rabarbaru, podbiału oraz sok z aloesu, pomidorów, alkohole, napoje gazowe w tym colę.

Redakcja poleca

REKLAMA