POLECAMY

Zdrowie na talerzu

Sięgając po owoce i warzywa nie zdajemy sobie sprawy, z tego jak ważną rolę spełniają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Zapobiegają, bowiem sporej grupie dolegliwości i usprawniają wiele zachodzących w naszym ciele procesów.

Sięgając po owoce i warzywa nie zdajemy sobie sprawy, z tego jak ważną rolę spełniają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Zapobiegają, bowiem sporej grupie dolegliwości i usprawniają wiele zachodzących w naszym ciele procesów.

Kiedy zaczynamy odczuwać lekkie dolegliwości informujące nas o zaistniałych w naszym organizmie procesach chorobotwórczych, najczęściej lekceważymy je. Najczęściej dopiero, gdy odczuwany ból sprawia nam spory dyskomfort i nie pozwala na normalne życie udajemy się do lekarza. Obrana droga zawsze jest jedna i ta sama. Najpierw wykonywanie badań tych standardowych, z czasem, jeśli zajdzie potrzeba specjalistycznych, a na ich podstawie ustalone jest dla nas leczenie. I tym sposobem fundujemy sobie dawkę kolorowych tabletek, które przyjmujemy wZdrowie na talerzu określonej ilości i w określonych odstępach czasu. Zażywane leki pomagają nam na orzeczone prze lekarza schorzenie, jednak mają wiele skutków ubocznych. Jedne z nich pojawiają się natychmiastowo, wymuszając zmianę leku, inne przychodzą z czasem powodując spore zmiany chorobowe w innych partiach ciała. Niekiedy są nie do uleczenia. Jak sobie poradzić bez leków? Czy jest to w ogóle możliwe? Te pytania zwłaszcza w naszych „cywilizowanych” czasach mogą nam sprawić sporo trudności w uzyskaniu odpowiedzi.

Jedno jest pewne, możemy sobie w bardo prosty sposób pomóc. Przyjmując i wprowadzając w życie postawę, że lepiej zapobiegać niż leczyć możemy uchronić się przed wieloma schorzeniami. A co jeśli one już nas dosięgły? Nie tylko aktywność fizyczna wpływa korzystnie na stan naszego zdrowia, ale przede wszystkim to, w jaki sposób się odżywiamy. Niekiedy nawet nie zdajemy sobie sprawy z dobroczynnego działania niektórych produktów. Które w takim razie brać pod uwagę w codziennym żywieniu, aby ze spokojnym sumieniem móc powiedzieć, że odżywiamy się zdrowo, a przyswajane przez nas posiłki pomagają nam w niwelowaniu pewnych dolegliwości? Czasami poważnych chorób? Oto nasze wskazówki dotyczące komponowania zdrowego, leczniczego jadłospisu.

Owoce

Zapomniany agrest jest bardzo pomocny przy pojawiających się zaburzeniach przemiany materii u dzieci i osób starszych. Ma zbawienne działanie na częste zaparcia i problemy z drogami moczowymi. Swoje zastosowanie odnajduje także u osób mających kłopoty z obfitymi krwawieniami. Wspomaga leczenie zmian skórnych i niedokrwistości.

Egzotyczny owoc, jakim jest ananas znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Wspomaga procesy trawienne, gojenie się ran oraz zapobiega powstawaniu osteoporozy. Stosowany jest także, jako naturalny środek usuwający zakrzepy.
Oprócz swoich właściwości kosmetycznych owoc awokado pomaga w obniżaniu wysokiego poziomu cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne. Jest także naturalnym środkiem hamującym wzrost komórek rakowych.

Z kolei banan cenne źródło węglowodanów zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka. Tym samym wspomaga leczenie niestrawności, dokuczliwych wzdęć i stanów zapalnych śluzówki ścian żołądka. Jest stosowany, jako środek uspokajający, a także wspomagacz przy leczeniu zapalenia nerek i stwardnienia tętnic. Również korzystnie wpływa na poziom cholesterolu.

Leśny przysmak z pierwszej ręki dostępny najczęściej w polskich lasach, czyli borówka, już od dawna stosowana jest, jako środek leczący biegunki. Ale to nie jedyna jej rola. Ma silne działanie przeciwbakteryjne. Zmniejsza stężenie poziomu cukru we krwi, a także wzmacnia nasza odporność. Powoduje większe wytwarzanie żółci i działa moczopędnie.

Powszechnie stosowany owoc cytrusowy, jakim jest cytryna, ma bardo szerokie pole do działania. I tak kolejno wzmacnia naszą odporność. Pomaga podczas leczenia przeziębień, bólów gardła i obniża stany gorączkowe. Jest stosowana przy leczeniu stwardnienia tętnic, kamicy nerkowej, robaczyc, żółtaczki i leczy stany zapalne błon śluzowych. Wzmacnia nasze serce i niweluje bóle reumatyczne. Sok z cytryny ma właściwości wybielające, stąd jego zastosowanie w kosmetyce przy leczeniu przebarwień. Ponadto w połączeniu z wodą wspomaga odchudzanie.

Czarna porzeczka
jest doskonałym środkiem wspomagającym leczenie schorowanych dziąseł. Ma także dobry wpływ na naczynia krwionośne, jednocześnie oczyszczając je. Reguluje przemianę materii i leczy stany biegunkowe. Działa łagodząco na uporczywe bóle gardła.
Nie tylko ze względu na walory smakowe powinniśmy cenić czereśnię. Jest ona wspomagaczem naszej odporności, obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, a także ma zastosowanie w łagodzeniu bólów rZdrowie na talerzueumatycznych.

Figa z makiem? Czemu nie! Sama figa jest powszechnie znanym środkiem stosowanym przy pojawiających się zaparciach i problemach z trawieniem. Ma działanie napotne i moczopędne. Jest pomocna podczas leczenia wykwitów skórnych, czyraków, a także obrzęków i opuchlizny. Znane z zastosowania w zwalczaniu nowotworów.

Kolejny cytrus na naszej liście. Grejpfrut. Również on jest środkiem znanym ze swojego działania przeciwnowotworowego, obniża, bowiem ryzyko zachorowania na raka żołądka i raka trzustki. Pomaga w pojawiających się zatruciach pokarmowych, ale także reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia nasze krążenie. Jest świetnym środkiem wspomagającym odchudzanie, ale także likwiduje nieświeży oddech.

Nasza polska gruszka podnosi odporność. Ułatwia proces trawienia stąd stosowana jest także podczas odchudzania. Ma działanie moczopędne i stosowana jest przy leczeniu bólów reumatycznych.

Kolejny łatwo dostępny w naszym kraju owoc. Jabłko. Można by rzec ma wszechstronne działanie. Poprawia trawienie, pomaga w zaburzeniach jelit. Jest świetnym środkiem na zmniejszenie tak częstych napięć nerwowych. Reguluje poziom cholesterolu, cukru we krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Zapobiega powstawaniu nowotworów. A gdy dopada nas przeziębienie pomaga nam w powrocie do zdrowia.

Następnym owocem wspomagającym naszą odporność, leczenie przeziębień, stanów zapalnych i biegunek jest jeżyna. Odwar w liści pozytywnie działa na zmiany skórne takie jak egzemy, liszaje i ropienie, a także hamuje wewnętrzne krwawienia. Odwar z korzenia działa moczopędnie.

Źródło witaminy C, jakim jest kiwi ma działanie moczopędne. Ale głównie wzmacnia naszą odporność i wspomaga leczenie przeziębień. Uznawany jest, jako środek zapobiegający powstawaniu raka żołądka.

Ze swojego napotnego, przeciw wirusowego i przeciwgorączkowego działania znana jest od dawna malina. Reguluje też procesy trawienne naszego organizmu i ma lekko przeczyszczające działanie. Stosuje się ją przy leczeniu bólów reumatycznych i w celu obniżenia poziomu cukru we krwi.

Morela
stosowana jest w stanach osłabienia organizmu, anemii, nadmiernego przemęczenia, w sytuacji braku apetytu, dokuczających zaparć lub nawet bezsenności. Hamuje rozwój nowotworów i zwiększa poziom hemoglobiny we krwi.

Zapobiega zaparciom i infekcjom wirusowym. Wspomaga leczenie awitaminozy, astmy, zapaleń oskrzeli, schorzeń dziąseł. Obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu nowotworów, a także jest stosowana w leczeniu stwardnienia tętnic i chorób wątroby. Ma działanie przeciwmiażdżycowe. Wszystkie te zalety ma kolejny cytrus – pomarańcza.

Owocem dodającym nam witalności i poprawiającym naszą odporność jest śliwka. Jest bardzo powszechnie stosowana podczas zaparć, ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny.

Mamy problemy z leczeniem grzybicy lub trądziku? Doskonałym rozwiązaniem wydaje się być truskawka. Pomaga w zwalczaniu infekcji. Jest stosowana w leczeniu niedokrwistości i żółtaczki. Ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i lekko przeczyszczające. Zapobiega powstawaniu krzywicy i krwawieniom macicy.

Kolejnym cudownym owocem są winogrona. I tak możemy je spożywać, aby uniknąć próchnicy zębów i obniżyć poziom cholesterolu. Stosowane są w leczeniu niestrawności, otyłości, kamicy żółciowej i moczowej, astmy oskrzelowej i anemii. Działają moczopędnie, wykrztuśnie i napotnie. Znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na naszą skórę oraz wzmacniają naszą odporność. Polecane są w stanach wyczerpania psychicznego.Zdrowie na talerzu

Warzywa

Przeciwwirusowo działają brokuły. Są pomocne w leczeniu choroby wrzodowej, cukrzycy i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zmniejszają także ryzyko zachorowania na nowotwory sutka, jelita grubego i płuc.

Burak
znany jest głównie ze swojego znakomitego wpływu na podnoszenie poziomu hemoglobiny we krwi. Stąd jego zastosowanie podczas leczenia anemii. Doskonale działa na procesy trawienne i zalecany jest do spożycia podczas zaparć. Podnosi naszą odporność i wspomaga leczenie chorób nowotworowych. Jest także świetnym środkiem na owrzodzenia skóry, a wreszcie ma działanie uspokajające.

W przypadku cebuli, większość jej zalet jest powszechnie znana, ale czy wszystkie? Zapobiega zakażeniom, przeziębieniom, stanom zapalnym, zapaleniu oskrzeli i zwykłemu katarowi. Stosowana jest w leczeniu kamicy nerkowej, nieżytu jelit, odmrożeń, brodawek, zakrzepów, żylaków odbytu, biegunek i kurzajek. Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wspomaga pracę serca i tarczycy. Hamuje rozwój komórek rakowych. Jest także nieodzowna przy bezsenności, drażliwości nerwowej, a w formie płukanek ma dobre działanie na stan naszych włosów.

Dynia i cukinia
stosowana regularnie zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Jest pomocna w wielu schorzeniach. I tak możemy wymienić bezsenność, reumatyzm, choroby serca, choroby oczu, stany zapalne wątroby, astma, choroby nerek i pęcherza moczowego. Działa kojąco na owrzodzenia skóry, a jej pestki pomagają w leczeniu robaczycy.

Dobrze nam wszystkim znana fasola, ma nie tylko charakterystyczne walory smakowe. Zapobiega atakom serca, zaparciom i zapalnym stanom reumatycznym. Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Zbyt wysoki poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego obniża. Wzmacnia naszą wątrobę i jest stosowana, jako środek zapobiegający powstawaniu chorób nowotworowych.

Kapusta
pobudza do działania nasz układ odpornościowy i niweluje wszelkie bakterie i wirusy. Zapobiega owrzodzeniom i chorobom jelita grubego. Może się okazać nieodzowna podczas bolesnych miesiączek. Szeroko znane jest jej zewnętrzne zastosowanie w przypadkach wyprysków, alergii, oparzeń, stłuczeń, ukąszeń i stanów zapalnych.

Tradycyjna już jarzyna pojawiająca się na wielu polskich stołach, czyli marchewka jest najczęściej stosowana, jako środek regulujący pracę naszego układu trawiennego. Zapobiega zaparciom i chorobie wieńcowej. Ma też działanie antyrakowe i podnoszące odporność organizmu. Stosowana jest przy stwardnieniu tętnic, suchości skóry, oparzeniach i owrzodzeniach. Korzystnie wpływa na nasz wzrok i zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

Pietruszka
najczęstszy towarzysz na talerzu marchewki, jest środkiem działającym moczopędnie. Stosowanym przy leczeniu biegunek i kamicy nerkowej. Wzmacnia organizm, poprawia słaby apetyt i ułatwia trawienie. Ma także dobroczynne właściwości przy leczeniu wyprysków skórnych i trądziku.
Natomiast pomidory ułatwiają trawienie, wzmacniają nasz organizm i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka i szyjki macicy. Stosowane są w leczeniu kamicy żółciowej, reumatyzmu i zatruć pokarmowych. Mają korzystny wpływ na naczynia krwionośne i naszą skórę.

Oprócz walorów smakowych i ozdobnych sałata ma wiele cennych właściwości. Zapobiega bezsenności i tak dokuczliwym zaparciom. Jest pomocna w leczeniu nieżytów żołądka i dwunastnicy, nerwic, astmy, artretyzmu i anemii. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także ciśnienie tętnicze. Nasiona sałaty pobudzają proces laktacji.

Seler.
Ten składnik wielu surówek i sałatek pobudza nie tylko nasz apetyt, ale też popęd płciowy. Ma działanie odchudzające i moczopędne. Pomaga uporać się z bolesnością podczas miesiączek, stanami zapalnymi skóry. Wspomaga leczenie chorób wątroby i hamuje rozwój komórek rakowych.

A co powiecie na ziemniaki? Działają moczopędnie i leczą choroby żołądka i dwunastnicy. Zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Wspomagają leczenie niestrawności, hemoroidów, kamieni żółciowych, nerwic żołądka, wzmacniają naczynia włosowate i pomagają w obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Znając dokuczające nam schorzenia możemy w łatwy sposób dobrać odpowiednie dla siebie warzywa i owoce wspomagające leczenie tych schorzeń. Ale nie tylko osobom chorym zalecamy spożywanie warzyw i owoców, przecież codzienna ich dawka pozwoli nam na utrzymanie naszego zdrowia w dobrym stanie i zachowaniu świetnej kondycji. Postarajmy się więc, zrobić rachunek sumienia i szybko uzupełnić braki żywieniowe. Taka decyzja przyniesie nam tylko same korzyści.

mwmedia
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/5 lat temu
Zdrowie na talerzu to przede wszystkim zdrowa zbilansowana dieta, tak aby znalazły się tam wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Taką dieta jest zdecydowanie dieta strukturalna, która zapewnia nam wszystko co potrzeba.
/5 lat temu
rwelacyjna, własnie szukam jak przekonac uczniów do jedzenia warzyw i owoców bo przecież mają ich jeść 5 razy dziennie
/5 lat temu
zapomniałam postawic 5!