Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jak ważna jest zdrowa dieta. Wielu z nas uważa jednak, że kosztuje ona zbyt wiele zachodu. Tymczasem wystarczy wprowadzić w życie tylko 3 reguły, by skorzystało na tym nasze zdrowie i samopoczucie.
3 żelazne zasady zdrowego odżywiania
1. Jedz regularnie
Dopilnuj, by każdego dnia zjadać 5 posiłków (3 większe i 2 mniejsze), w odstępach nie większych niż trzy godziny. Takie regularne jedzenie pomaga też przeciwdziałać chorobom metabolicznym. Nie dopuszcza do groźnych spadków cukru we krwi, a tym samym redukuje ryzyko m.in. cukrzycy oraz marskości wątroby. Jest także kluczem do szczupłej sylwetki – organizm, który regularnie dostaje nową porcję energii, nie musi jej magazynować w postaci tkanki tłuszczowej.
2. Urozmaicaj dietę
Jednorodne jedzenie może doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Aby mieć więc pod dostatkiem witamin, mikroelementów i innych substancji odżywczych, staraj się jeść wszystkiego po trochu. Pamiętaj, by każdego dnia na twoim stole gościły owoce i warzywa (5 razy dziennie), nabiał (2 razy dziennie), mięso, strączki lub ryba (raz dziennie) oraz produkty węglowodanowe, np. kasze, pieczywo (2-3 razy dziennie).
3. Ogranicz sól i cukier
Odstawienie mocno słonych potraw pomoże unormować poziom wody w organizmie. Dzięki temu znikną obrzęki, łatwiej będzie uniknąć nadciśnienia lub je uregulować. O tym, że trzeba ograniczyć cukier nie trzeba chyba nikogo specjalnie przekonywać. Cukier nie tylko tuczy, ale przyczynia się do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy oraz próchnicy. Lepiej więc zastępować go stewią lub miodem.