Z wizytą w restauracji – co wybrać?

Słodkie przekąski na deser? Czemu nie - niektóre zawierają mniej kalorii, niż się wydaje
Do restauracji chodzimy, gdy jedzeniem pragniemy celebrować chwilę lub w momencie, gdy dopada nas nagły głód, a w planach mamy jeszcze kilka godzin spędzonych poza domem. Zdarza się również, że na lunch umawiamy się dla towarzystwa. Co wybrać z menu, aby było zdrowe, sycące i jednocześnie obfitowało we wszystko, czego nam potrzeba?
/ 21.12.2010 00:18
Słodkie przekąski na deser? Czemu nie - niektóre zawierają mniej kalorii, niż się wydaje

Gdy celebrujemy chwilę

W tej sytuacji zazwyczaj kierujemy się opiniami na temat lokalu, możemy więc liczyć na wysoką jakość posiłków, a tym samym wykorzystanych do ich przygotowania produktów. Zacznijmy od wybrania z karty dań lekkiej przystawki, która zmniejszy nasze łaknienie i spowoduje, iż główny „punkt programu” zostanie skonsumowany w o wiele mniejszej części. Może to być porcja świeżych warzyw, surówka czy sałatka.

Zupy najlepiej wybierać czyste, niezabielane. Jeśli akurat jesteśmy na diecie, możemy poprosić kelnera o nałożenie np. połowy porcji. W roli dania głównego powinny pojawić się chude gatunki mięs: cielęcina, jagnięcina, indyk.

Warto również postawić na porcję tłustej, zdrowej ryby (np. łososia). Bogactwo kwasów omega-3 wywiera zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Krwisty befsztyk będzie z kolei świetnym źródłem żelaza. Do mięsa dobrze jest wybrać kieliszek czerwonego wina, w którym znajdziemy cenny składnik – resweratrol (jego wpływu upatruje się w hamowaniu procesów starzenia, czy obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi). Bezkalorycznym, za to bogatym w witaminę C dodatkiem do picia, będzie woda z sokiem z cytryny.

Polecamy: A wszystkiemu winien gluten...

Gdy dopada nas nagły głód

Zamiast do tradycyjnej budki z hot-dogami, czy hamburgerami, udajmy się do baru ze zdrowymi kanapkami. Zdrowymi, czyli takimi, które przygotowuje się z pełnoziarnistego pieczywa, chudej wędliny, porcji sera i jeszcze większej ilości świeżych warzyw. Lubimy doprawić posiłek smakowitym sosem? Wybierzmy zwykły ketchup, będący źródłem przeciwnowotworowego likopenu.

Gdy udajemy się z przyjaciółką na słodkie „małe co nie co” …

… wtedy małe „co nie co” zazwyczaj przestaje być czymś niezdefiniowanym, lecz przyjmuje postać słodkiego ciasteczka, lub kawy z dużą porcją pianki, no i zazwyczaj wcale nie jest takie małe, jak z założenia miało być. Co wybrać? Jeśli ciastko, to z dużą zawartością kakao (bogactwo magnezu) lub na bazie sera twarogowego (sernik doskonale spisuje się w roli ciastka wzbogacającego naszą dietę w wapń).

Polecamy: Dieta Ornisha

Stosunkowo niewiele kcal dostarczają lekkie ciasta wypiekane z dodatkiem świeżych owoców. Najlepiej unikać słodzenia kawy, gdyż nie wnosi to nic poza zbędnymi kilokaloriami. Napój lepiej jest zabielić mlekiem, aniżeli tłustą śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA