Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - 4 pomysły na wielkanocne potrawy w wersji light

dietetyczne przepisy na wielkanoc fot. Adobe Stock, Ale02
Wielkanoc na diecie nie oznacza, że nie możesz zjeść smacznych wielkanocnych dań. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc to np. jajka faszerowane bez majonezu, sernik słodzony ksylitolem, schab nadziewany warzywami. Przedstawiamy przepisy na dietetyczne dania wielkanocne, które mają wielokrotnie mniej kalorii niż tradycyjne.
Agata Bernaciak / 11.04.2022 12:28
dietetyczne przepisy na wielkanoc fot. Adobe Stock, Ale02

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc nie muszą być kompromisem pomiędzy smacznymi i tradycyjnymi, a niskokalorycznym daniami. Wielkanoc na diecie wydaje się być wyzwaniem, zwłaszcza gdy na stołach nie brakuje sernika, słodkiego mazurka czy żurku wielkanocnego z kiełbasą. Tradycyjne dania można jednak łatwo odchudzić, dzięki czemu otrzymasz dietetyczne potrawy wielkanocne. Z łatwością zrobisz dietetyczne ciasta na Wielkanoc, a nawet dietetyczny majonez.

Spis treści:

  1. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - jak je komponować?
  2. Nadziewany schab - dietetyczny przepis na Wielkanoc
  3. Pasztet rybny - dietetyczny przepis na Wielkanoc
  4. Sernik na zimno - dietetyczny przepis na Wielkanoc
  5. Dietetyczne jajka faszerowane na Wielkanoc

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - jak je komponować?

Mało które tradycyjne potrawy wielkanocne są z natury dietetyczne. Tłuste mięsa, biała kiełbasa, jajka z majonezem - wszystkie te potrawy są bogate w tłuszcz i kaloryczne. Jak odchudzać wielkanocne dania i komponować własne dietetyczne przepisy na Wielkanoc? 

  • Zamiast smażyć, piecz, gotuj, duś i gotuj na parze.
  • Wybieraj chude wędliny i mięsa zamiast tłustych kiełbas i boczku. Nawet biała kiełbasa z dobrym składem ma dużo kalorii.
  • Korzystaj z ksylitolu i erytrolu jako zamienników cukru.
  • Nie dodawaj do potraw za dużo majonezu, choć majonez może być zdrowy, pozostaje bardzo kalorycznym dodatkiem. Mniej kalorii mają zazwyczaj wegańskie majonezy.
  • Korzystaj z jogurtu naturalnego zamiast śmietany do zup i jako dodatek do wielkanocnego chrzanu.

Nadziewany schab - dietetyczny przepis na Wielkanoc

Nadziewany schab ze śliwką jest bardziej kaloryczny, niż ten z warzywami. Jeśli chcesz go nieco odchudzić, zamiast suszonych owoców wybierz paprykę i cukinię.

Składniki:

  • 1,7 kg schabu środkowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, oregano, papryki słodkiej i ostrej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia cukinia,
  • 2 czerwone papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz mięso. Zrób w nim 2 nacięcia wzdłuż, jedno nad drugim. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Umyj warzywa. Cukinię pokrój wzdłuż na paski obieraczką do warzyw.
  3. Paprykę pokrój w ćwiartki. Włóż cukinię w jedno nacięcie, a paprykę w drugie.
  4. Owiń mięso bawełnianą nicią.
  5. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z olejem i przyprawami.
  6. Posmaruj mięso i owiń folią aluminiową.
  7. Piecz 1,5 godziny w temp. 190°C. Po tym czasie rozwiń folię i piecz jeszcze kilka minut, aż schab się zrumieni. Ostudź i wstaw do lodówki.

Wielkanoc na dieciefot. Dietetyczny wielkanocny nadziewany schab/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Pasztet rybny - dietetyczny przepis na Wielkanoc

Pasztet wielkanocny to ważne danie na świątecznym stole. Możesz przygotować jego rybną wersję, dzięki czemu będzie zdrowszy i nie tak kaloryczny.

Składniki:

  • 1 kg naturalnego serka homogenizowanego,
  • 200 ml jogurtu,
  • 10 łyżeczek żelatyny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki koperku,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • cytryna do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ser i jogurt.
  2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudź i dokładnie zmiksuj z masą serową. Podziel ją na 2 części.
  3. Posiekaj 150 g łososia i dodaj do jednej części.
  4. Wsyp koperek, wlej łyżkę soku z cytryny i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na spód foremki.
  5. Zmiksuj drugą połowę masy z miąższem awokado, pozostałym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wyłóż do foremki.
  6. Na wierzchu ułóż pozostałe plastry łososia. Wstaw do lodówki na noc. Udekoruj plastrami cytryny.

Sernik na zimno - dietetyczny przepis na Wielkanoc

Ten dietetyczny przepis na sernik na zimno może służyć też jako ciasto na Wielkanoc dla cukrzyka. Wypróbuj też inne przepisy na dietetyczne ciasta: przepis na dietetyczną babkę na Wielkanoc i dietetyczny mazurek.

Składniki:

  • 1 kg mielonego białego sera,
  • 100 g ksylitolu,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek żelatyny,
  • galaretka cytrynowa,
  • cytryna,
  • laska wanilii,
  • truskawki lub inne owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść żelatynę w małej ilości gorącej wody i ostudź.
  2. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
  3. Umyj jajka i oddziel białka od żółtek.
  4. Żółtka utrzyj z ksylitolem.
  5. Wanilię rozetnij na pół, wyskrob nasiona i dodaj do masy jajecznej.
  6. Dodawaj po łyżce sera do masy jajecznej, cały czas miksując.
  7. Następnie dodaj żelatynę i bardzo dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
  8. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  9. Wlej masę do tortownicy, polej galaretką i wstaw do lodówki na noc.
  10. Przed podaniem udekoruj owocami.

dietetyczny sernik na wielkanocfot. Dietetyczny sernik na zimno na Wielkanoc/ Adobe Stock, zhannaz

Dietetyczne jajka faszerowane na Wielkanoc

Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Te z majonezem nie należą do dietetycznych, dlatego przygotuj je nieco inaczej. Jajka są zdrowe, nie musisz rezygnować z nich na diecie: w kurzych jajkach jest niewiele kalorii. Tak przygotowane jajka mogą jeść też cukrzycy.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek kiełków rzodkiewki,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i wystudź.
  2. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem.
  3. Kiełki posiekaj drobno i wymieszaj z jogurtem, dodaj żółtka, dopraw solą i pieprzem.
  4. Jajka faszeruj przygotowaną pastą.

dietetyczne jajka na Wielkanocfot. Dietetyczne jajka faszerowane/ Adobe Stock, npls

Artykuł powstał na podstawie tekstu opublikowanego w magazynie Vita na zlecenie Edipresse. Pierwotnie został opublikowany 23.03.2016.

Czytaj także:
Co może jeść cukrzyk w Wielkanoc? Czy diabetyk powinien jeść żurek, białą kiełbasę, majonez i chrzan?
Moc witamin i minerałów zamkniętych w skorupce. Poznaj wartości odżywcze jajek
Z mojego gabinetu: 10 małych zmian, które pozwolą ci jeść zdrowiej, a dalej po polsku

Redakcja poleca

REKLAMA