POLECAMY

Weganizm to sposób odżywiania, który zdobywa coraz większą popularnością. Na czym polega?

Czym się różni weganizm od wegetarianizmu? Jaki ma wpływ na zdrowie?

Karolina Kalinowska / 3 miesiące temu
Weganizm to sposób odżywiania, który zdobywa coraz większą popularnością. Na czym polega? fot. Fotolia

Weganizm to styl życia, którego jedną z charakterystycznych cech jest rezygnacja ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie rezygnują ze spożywanie nie tylko mięsa, ale także produktów pochodzenia zwierzęcego - nabiału, jajek i zazwyczaj miodu. Weganie nie używają ubrań, kosmetyków i surowców (skóry, wełny, jedwabiu i futra) powstałych z wykorzystaniem zwierząt, nie biorą udziału w rozrywkach, które wykorzystują zwierzęta. Ludzie decydują się na taki sposób życia gównie ze względów duchowych, etycznych, religijnych lub zdrowotnych.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jaka jest różnica między wegetarianizmem a weganizmem. Jaki wpływ weganizm ma na zdrowie, jak przejść na weganizm i czy weganizm jest zdrowy. Poniżej znajdziecie również wegańskie przepisy i jadłospis wegański, które są zgodne z zasadami zdrowego odżywiania.

Weganizm a wegetarianizm

Weganizm jest to odmiana wegetarianizmu polegająca na spożywaniu wyłącznie produktów roślinnych - owoców, warzyw (np. surowych, duszonych, gotowanych na parze), orzechów, nasion i produktów zbożowych. Weganie ze swojego jadłospisu wykluczają mięso ryby, mleko, jaja, podroby, a nawet miód.

Warto jednak pamiętać, że weganizm to także styl życia. Jego zwolennicy rezygnują ze wszystkich produktów, do których wyrobu konieczne było skrzywdzenie zwierzęcia. Nie stosują kosmetyków testowanych na zwierzętach oraz zawierających substancje od nich pochodzące, np. mleko, wosk, propolis, miód, jaja, jedwab i wełna. Nie do przyjęcia jest dla nich noszenie futer i skór oraz ubrań wykonanych z wełny, jedwabiu, kaszmiru, moheru, wigonii lub angory.

Wegetarianizm to świadome wyłączenie z diety mięsa (również ryb i owoców morza). Może również wiązać się z unikaniem innych produktów pochodzenia zwierzęcego m.in. smalcu i żelatyny. Wegetarianie w przeciwieństwie do wegan jedzą nabiał i jajka.

Wegetarianizm kontra weganizm

Weganizm a zdrowie

Dieta wegańska może być bardzo zdrowa, ale trzeba komponować ją z głową. Oczywiście jest grupa lekarzy, która uważa weganizm za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania, ale jest również druga, która twierdzi, że dieta wegańska nie dostarcza najważniejszych składników odżywczych w tym białka i witaminy B12. A gdzie leży prawda? Jak zwykle gdzieś pomiędzy.

Weganizm stanowi doskonałą profilaktykę oraz pomoc w leczeniu wszelkich chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia, które są obecnie główną przyczyną zgonów na świecie. Jednak źle zbilansowana dieta wegańska może również źle wpłynąć na stan zdrowia i ogólną kondycję organizmu. Przy odpowiedniej wartości odżywczej i bilansie nie istnieje ryzyko niedoboru składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak zdrowo komponować dietę wegańską?

Jak przejść na weganizm?

Przejście na weganizm nie jest wcale takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Zrezygnowanie z jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego nie wystarczy, bo w te sposób możecie nabawić się jedynie niedoboru najważniejszych składników odżywczych.

Zanim podejmiecie jakiekolwiek kroki, zbierzcie wiedzę na temat diety wegańskiej. Dowiedzcie się jakie składniki musicie dostarczyć do organizmu, gdy rezygnujecie z mięsa i z jakich źródeł możecie je pozyskać. A zmiany w sposobie odżywiania wprowadzajcie powoli. Nie rezygnujcie z jedzenia mięsa z dnia na dzień. Niech to będzie dłuższy proces, który polega na stopniowym ograniczaniu jego ilości. Jednocześnie zwiększajcie ilość produktów charakterystycznych dla diety wegańskiej - warzyw, owoców, kasz i roślin strączkowych. Cały czas obserwujcie swoje ciało i patrzcie, jak reaguje na wprowadzane zmiany.

Jeżeli nie wiecie, jak prawidłowo komponować zdrowe posiłki to wybierzcie się do dietetyka. Specjalista pomorze wam skomponować pełnowartościową dietę wegańską. Warto w końcu zerwać z przekonaniem, że dietetyk jest pomocny jedynie w czasie odchudzania, to specjalista, który pomaga w szeroko pojętych kwestiach żywienia.

Francuska "jajecznica" bez jaj - dania wegańskie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
jestem weganką od 4 lat, teraz jest łatwiej jest już dużo produktów dedykowanych veganom. ostatnio odkryłam np. fajny zamiennik ryb (kwasy omega-3) w postaci oleju lnianego lenvitol. A sama dieta na początku może wydawać się trudna ale dziś jest dużo łatwiejsza niż jeszcze kilka lat temu a efekty są tego warta!