Zawarta w nich skrobia działa łagodząco na przewód pokarmowy, a potas (jest go w nich więcej niż w bananach) przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. Jedz gotowane lub pieczone, zrezygnuj ze smażonych i okraszonych tłustym sosem.
Por obniży poziom złego cholesterolu
Działa też moczopędnie i wspomaga pracę nerek. Ugotuj zupę-krem z porów albo uduś je w małej ilości wody, z dodatkiem oleju i zjedz z ziemniakami.
Seler pomoże strawić nadmiar tłuszczu
Nic dziwnego, ma więcej witaminy C niż cytrusy! Ułatwi trawienie, zlikwiduje zaparcia. Korzeń gotuj do sałatek, dodawaj do zup, ze startego rób surówki (np. z marchewką). Zielone łodygi chrup między posiłkami lub wyciskaj z nich sok. To najlepszy sposób na pozbycie się toksyn.
Cykoria oczyści wątrobę i nerki
Najcenniejsze w niej są: inulina, która pobudza rozwój mikroflory w jelitach, i intybina wspomagająca usuwanie kwasu moczowego z krwi. Rób z niej sałatki, np. z grejpfrutem albo zapiekaj pod twarożkiem.
Pomidory uregulują ciśnienie
Są bogate w potas, więc działają moczopędnie. Zawierają też aktywne substancje, które oczyszczają jelita, najskuteczniej, gdy pomidor jest świeży.
Jabłka poprawią Pracę układu trawiennego
Zawarte w nich pektyny przyspieszą trawienie, a nie podrażnią żołądka. Jedz świeże jabłka, gotuj je lub piecz.