W jakich produktach szukać ważnych dla organizmu składników mineralnych?

Składniki mineralne, mimo że występują w naszym organizmie w śladowych ilościach, stanowią o jego prawidłowym funkcjonowaniu. Przeczytaj i dowiedz się, gdzie powinieneś ich szukać. Sprawdź, w jakich produktach jest najwięcej składników mineralnych, których potrzebuje Twój organizm.

Funkcje

Składniki mineralne, które występują w naszym organizmie, pełnią przeróżne funkcje. Wśród najważniejszych wyróżnia się jednak następujące:

  • budują szkielet, kości, włókna mięśniowe czy nawet komórki nerwowe;
  • regulują przekazywanie bodźców przez komórki nerwowe;
  • umożliwiają skurcze oraz rozkurcze mięśni;
  • są istotnym składnikiem enzymów, witamin i hormonów;
  • regulują przebieg szeregu reakcji chemicznych w organizmie;
  • regulują poziom płynów ustrojowych.

Istotne jest to, by w organizmie była zachowana równowaga poszczególnych składników mineralnych. Stabilizuje ona bowiem prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Jakiekolwiek zachwianie tego bilansu jest natychmiast odczuwalne przez nas pod postacią, np. bólu głowy czy problemów ze stawami.

Zobacz także: Tajemnica diety satwicznej

Składniki mineralne – funkcje i występowanie

1. Żelazo:

  • funkcja – reguluje proces powstawania hemoglobiny (jego przyswajanie jest możliwe dzięki działaniu witaminy C);
  • występowanie – natka pietruszki, otręby, soja, suszone figi, suszone morele, jaja.

2. Cynk:

  • funkcja - reguluje powstawanie białek, niezbędny w procesie dojrzewania seksualnego, pomaga w gojeniu się ran, wpływa pozytywnie na wygląd tworów rogowych (np. włosów, paznokci);
  • występowanie – orzeszki ziemne, orzechy włoskie, otręby, parmezan.

3. Miedź:

funkcja – reguluje działanie enzymów i mięśni, pomaga organizmowi przyswajać żelazo;
występowanie – jaja, bób, natka pietruszki, jaja, kokos.

4. Jod:

  • funkcja – reguluje pracę tarczycy (odpowiedzialnej za metabolizm w organizmie);
  • występowanie – powietrze morskie.

5. Sód, potas, chlor:

  • funkcja – regulacja poziomu płynów, regulacja pracy błon komórkowych, odpowiedzialne za powstawanie soków trawiennych w żołądku (K);
  • występowanie – suszone morele, natka pietruszki, soja, suszone brzoskwinie, rodzynki, suszone figi.

6. Wapń:

  • funkcja – podstawowy budulec kości i zębów, reguluje proces krzepnięcia krwi oraz działanie układu nerwowego;
  • występowanie – parmezan, ser żółty, migdały, szpinak, soja, orzeszki ziemne.

Zobacz także: W jakich produktach wegetarianin powinien szukać witamin?

7. Magnez:

  • funkcja – reguluje gospodarkę wapnia i potasu w organizmie, reguluje działania układu nerwowego, bierze udział w tworzeniu się enzymów;
  • występowanie – orzeszki ziemne, soja, migdały, otręby, orzeszki ziemne, pieczywo pełnoziarniste.
Czym jest gęstość odżywcza?
SKOMENTUJ (4)
KOMENTARZE (4)
arnola/rok temu
Każdy dietetyk poleca jaja, są praktycznie w każdej diecie :)
~gość/rok temu
dfggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg
~:D/2 lata temu
Maniak xDDDDD
POKAŻ KOMENTARZE (4)