Trądzik różowaty – wylecz go dietą

Trądzik różowaty najczęściej pojawia się u osób powyżej 25 roku życia, nie można go więc nazwać młodzieńczym. Co jest powodem? Prócz zaburzeń hormonalnych, także styl życia - stres i niewłaściwa dieta mogą skutkować problemami skórnymi. Dowiedz się co jeść, by utrzymać pH żołądka na właściwym poziomie. Wygląd cery ma bowiem bardzo wiele wspólnego z dietą.

fot. Nieznane

Trądzik różowaty występuje u około 2% populacji. Choroba ta najczęściej dotyka osoby w wieku 25-35 lat, a nawet późniejszym (45-55 lat). Rzadziej występuje osób młodszych, poniżej 25 roku życia. Trądzik różowaty występuje zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Objawy to pękanie naczynek, suchość skóry, zaczerwienienie policzków, brody oraz czoła. Cechą charakterystyczną u mężczyzn jest Rhinophyma, czyli kalafiorowaty przerost skóry nosa. Zaostrzenie objawów u kobiet ma miejsce w czasie miesiączki i w okresie przekwitania.

Czytaj więcej: Trądzik różowaty – co to takiego?

Do powstawania zmian trądzikowych mogą usposabiać:

  • zaburzenia hormonalne,
  • zaburzenia naczynioruchowe związane z układem nerwowym polegające na łatwym czerwienieniu się pod wpływem bodźców emocjonalnych i fizycznych,
  • stosowanie maści sterydowych na skórę twarzy,
  • zakażenie pasożytami (nużeńcami lub drożdżakami).

Jakie czynniki mogą nasilać trądzik różowaty?

  • Nadmierne opalanie – u 81% osób zaostrza trądzik.
  • Wysoka temperatura powietrza – 75%.
  • Stres – 78%.
  • Intensywne ćwiczenia fizyczne – 56%.
  • Gorące kąpiele – 51%.
  • Wilgoć – 44%.
  • Niektóre kosmetyki – 41%.
  • Niektóre leki – 15%.

Czynniki żywieniowe zwiększające trądzik różowaty:

  • Spożycie alkoholu – 52%.
  • Pikantna żywność – 45%.
  • Gorąca żywność i napoje – 35%.
  • Niektóre owoce – 13%.
  • Marynowane mięso – 10%.
  • Niektóre warzywa – 9%.
  • Produkty mleczne – 8%.

Do powstawania zmian trądziku różowatego usposabiają zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego:

  • zaburzenia pH żołądka,
  • nieżyt żołądka,
  • zapalenie żołądka spowodowane obecnością bakterii H. pyroli,
  • przewlekłe zaparcia,
  • stany zapalne dróg żółciowych.

Polecamy: Zespół jelita drażliwego – co jeść?

Dieta a H. pyroli

Zakażenia H. pyroli może zaburzać wchłanianie różnych mikroskładników m. in. żelaza, witamin B12, kwasu foliowego, witaminy C i β-karotenu.

Aby potwierdzić zakażenie H. pyroli należy przeprowadzić odpowiednie badanie diagnostyczne. Po potwierdzeniu obecności bakterii lekarz zaleci odpowiednią farmakoterapię, którą należy wspomóc właściwą dietą. Nie powinno zabraknąć w niej czosnku, który hamuje rozwój tej bakterii. Może być on spożywany zarówno w postaci surowej jak i sproszkowanej. Zalecane jest również częste włączanie do jadłospisu brokuł oraz kapusty. Rośliny z rodzin kapustnych zawierają bowiem sulforafan, związek, który niszczy bakterie, działa przeciwnowotworowo oraz łagodzi zaczerwienienia towarzyszące trądzikowi różowatemu.

Przewlekłe zaparcia

Wydaje się to na pozór mało związane z cerą, ale jednym z czynników mogących powodować powstawanie trądziku różowatego są przewlekłe zaparcia. Ich powstawaniu sprzyja zbyt małe spożycie wody, dieta uboga w błonnik pokarmowy, warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe oraz jadłospis bogaty w przetworzone produkty, tłuszcze nasycone, cukry rafinowane oraz napoje słodzone sacharozą lub syropem glukozowym.

Zaburzenia pH żołądka

Powodem zaburzeń pH żołądka, podobnie jak zaparć, jest niewłaściwa dieta, bogata w białko, cukier oraz żywność wysoko przetworzoną. Niekorzystnie na równowagę pH wpływa również stres i przewlekłe schorzenia np. cukrzyca.

Żywność można podzielić na zakwaszającą i alkalizującą.

Aby utrzymać optymalne pH należy spożywać 80% żywności alkalizującej i 20% zakwaszającej. Produkty alkalizujące to głównie warzywa, owoce, mleko i napoje mleczne.

Polecamy: Woda, czyli prosty sposób na wzmocnienie

Jakie produkty stosować?

Szczególnie silne właściwości alkalizujące mają:

  • cytryna, arbuz, melon, suszone figi i daktyle, mango, papaja, kiwi, gruszki, jabłka, winogrona, ananasy, jagody,
  • pietruszka, awokado, cebula, pomidory, ogórki, seler, czosnek, brokuły, sałata, ziemniaki, kapusta, soki warzywne,
  • migdały, wiśnie, pikle, oliwa z oliwek, tofu, sezam, grzyby, morele, dynia, rodzynki.

Produkty silnie zakwaszające to:

  • Słodziki, wołowina, napoje gazowane, mąka, cukier, drób, czekolada, herbata, makaron,
  • Ryby, soki owocowe słodzone, ryż, sery żółte, jaja, majonez,
  • Miód, fruktoza, płatki, mleko kozie, oliwki, orzechy pekanowe.

Dieta zapobiegająca zaburzeniom pracy przewodu pokarmowego jak również trądzikowi różowatemu powinna zawierać dużo błonnika pokarmowego, mlecznych napojów fermentowanych z Lactobacillus oraz warzyw i owoców bogatych we flawonoidy.

Trądzik różowaty to choroba przewlekła, ale wiemy o nim coraz więcej, dlatego możemy go coraz skuteczniej leczyć. Nie zapominajmy, że to, co jemy, ma wpływ nie tylko na naszą masę ciała, zdrowie i samopoczucie, ale również kondycję naszej skóry i wygląd cery.

Czytaj na forum: Jak zamaskować trądzik różowaty?

Autor: Agnieszka Kopacz, dietetyk Kalorynki, agnieszka@kalorynka.pl
Źródło: www.kalorynka.pl

Jakie objawy wskazują na chorą trzustkę? [video]
SKOMENTUJ (16)
KOMENTARZE (16)
~ann/9 miesięcy temu
oczywiście, że dieta bardzo pomaga, moim zdaniem jets tutaj kluczowa, ja zmieniłam dietę, używałam żelu alaclarin an niedoskonałości, piłam dużo wodo i trądzik ustąpił.
~marzimarzy/9 miesięcy temu
ja postanowiłam przetestowac ten żel alaclarin i mydło siarkowe i faktycznie jedno i drugie mi chyba pomogło, bo trądzik zginął. Wystarczy systematycznie dbac o siebie.
~marzimarzy/11 miesięcy temu
Ladyshining, moja koleżanka też używała tego żelu alaclarin, tez go sobie chwaliła.
POKAŻ KOMENTARZE (16)