Spis treści:
Co to jest skorzonera?
Skorzonera (inaczej wężymord, czarny korzeń, zimowe szparagi) to wieloletnie warzywo korzeniowe. Korzeń o długości 30 cm ma ciemnobrązową lub czarną skórkę i biały miąższ. Skorzonera ma smak zbliżony do białych szparagów
Skorzonera właściwości
Najważniejszym składnikiem skorzonery jest inulina - substancja, która należy do dużej grupy błonnika pokarmowego. Inulina:
- obniża poziom cukru we krwi,
- zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL,
- reguluje trawienie,
- jest pożywką dla mikroflory jelita grubego,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- zwiększa sytość po posiłku i ułatwia odchudzanie.
Skorzonera zalecana jest osobom będącym na diecie oczyszczającej lub odchudzającej. Te jadalne korzenie pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a także zapobiegają zaparciom.
Skorzonera jest dobrym źródłem witamin z grupy B i witaminy E oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dzięki zawartości tych składników odżywczych skorzonera usprawnia pracę układu nerwowego, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega anemii. 100 g skorzonery dostarcza tylko 63 kalorii (kcal).
Skorzonera przepis
Skorzonerę przed zjedzeniem należy dokładnie obrać ze skóry. W trakcie obierania skorzonera wydziela mlecznobiały sok, a skórka barwi dłonie. Z tego powodu warto do obierania używać kuchennych rękawiczek. Obrany korzeń szybko utlenia się i ciemnieje, dlatego tuż po obraniu skrop go cytryną i zanurz w zimnej wodzie. Gotuj skorzonerę do miękkości przez około pół godziny w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Świeżą skorzonerę możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni.
W smaku przypomina szparagi, dlatego doskonale pasuje do różnych sosów i dipów, sadzonego jajka, masła z bułką tartą.
fot. Adobe Stock
Wypróbuj nasz przepis na obiad ze skorzonerą.
Kasza gryczana ze skorzonerą
Składniki:
- 100 g suchej kaszy gryczanej,
- 3 sztuki skorzonery,
- 6 suszonych pomidorów,
- posiekana natka pietruszki,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku.
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Skorzonerę obierz (pamiętaj o rękawiczkach) i ugotuj do miękkości.
- Ugotowaną skorzonerę pokrój na 2 cm kawałki.
- Suszone pomidory pokrój w paseczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj kaszę i warzywa.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.03.2018.
Dowiedz się więcej o innych, mało popularnych warzywach:
Nie lubisz jarmużu? Zrób z niego chipsy!
Jak wykorzystać czarną rzepę?
Topinambur - co to jest? Jak smakuje?