TEFF: miłka abisyńska, maka teff, mąka bez glutenu, płatki teff

Chleb na zakwasie fot. Fotolia
Czy znacie teff? To mało popularne w Polsce zboże afrykańskie, bez glutenu, o wysokiej zawartości wapnia i żelaza. Miłka abisyńska jest jednym z cenniejszych, naturalnych produktów bezglutenowych.
Barbara Dąbrowska / 18.04.2017 05:06
Chleb na zakwasie fot. Fotolia

Teff jest jednym z najpopularniejszych zbóż uprawianych w Afryce, szczególnie w Etiopii, gdzie znany jest od 4,5 tysiąca lat. Teff inaczej nazywany jest miłką abisyńską. Roślina ta jest blisko spokrewniona z innym afrykańskim zbożem  - maneczką łękowatą (proso afrykańskie). W Etiopii teff spożywa się nawet 2-3 razy dziennie, przede wszystkim pod postacią injery. Injera jest rodzajem płaskiego chleba (niektórzy nazywają injerę naleśnikiem) przygotowywanym na zakwasie o gąbczastej, sprężystej strukturze.

Teff właściwości

Teff naturalnie nie zawiera glutenu, dlatego jest szczególnie wskazany dla osób chorujących na celiakię, dla których stosowanie diety bezglutenowej do końca życia jest koniecznością. Miłka abisyńska ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą jest istotna także dla osób z nietolerancją/alergią pokarmową na gluten. Przetworzone produkty bezglutenowe charakteryzują się często niską zawartością błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin z gr. B. Z tego powodu osoby eliminujące gluten powinny na liście produktów bezglutenowych umieścić także teff.

Lista produktów bezglutenowych - sprawdź!

Miłka abisyńska jest obok amarantusa i komosy ryżowej jednym z najlepszych, naturalnych zbóż bez glutenu. Teff ma unikalne właściwości. Zawiera więcej błonnika niż komosa, a także znaczące ilości żelaza, wapnia, magnezu, cynku, witaminy B1 i kwasu foliowego.

Teff charakteryzuje się także dobrym profilem aminokwasowym, dostarcza cennej metioniny, cysteiny i lizyny – aminokwasów podnoszących wartość biologiczną białka miłki abisyńskiej.

Ziarna teffu są małe i drobne, dlatego mieli się je w całości, bez odrzucania otrąb. Dzięki temu wysoka wartość odżywcza charakteryzuje także przetwory miłki abisyńskiej – mąkę i płatki.

Jak jeść teff?

Mąka teff

To mąka bez glutenu o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Teff zawiera różnokształtne ziarna skrobi, które warunkują pulchność i powolne wysychanie wypieków. Z tego powodu mąka ta świetnie zastępuje mąkę pszenną. Mąka teff może być także stosowana, jako zagęstnik np. do zup/sosów.

Płatki teff

Płatki teff są świetnym dodatkiem śniadaniowym np. do jogurtu, czy owocowych smoothie. Można je także stosować zamiast bułki tartej w potrawach mięsnych – kotletach, pulpetach.

6 przepisów na dietetyczne koktajle

Ziarno teff

Ziarno najlepiej sprawdza się jako węglowodanowy dodatek do posiłku głównego. Teff jest bardzo dobrą alternatywą dla kaszy gryczanej, komosy ryżowej, czy ryżu brązowego.

Produkty z miłki abisyńskiej kupić można w sklepach z żywnością ekologiczną, a także w Internecie. Za kilogram mąki i ziaren trzeba zapłacić około 40 zł, zaś za 400 g opakowanie płatków około 17-19 zł. 

Węglowodany - których unikać?

Redakcja poleca

REKLAMA