Prawdziwy i najzdrowszy sok z granatu powinien być czystym koncentratem z soku i miąższu z owoców granatu, poddanych żywej fermentacji, za pomocą bakterii probiotycznych. Dzięki zastosowaniu tej metody, polifenole w nim zawarte są bardzo aktywne biologicznie i łatwo przyswajalne przez każdy organizm.
Przefermentowany sok z granatu, może wydawać się drogi - butelka 500 ml koncentratu GranaFerment kosztuje prawie 150 zł. Zawiera jednak zagęszczony sok z ok. 50 granatów (cena jednego owocu to ok. 10 zł x 50 szt. = 500 zł). Dodatkowo proces fermentacji powoduje, że 10 ml soku ma co najmniej 300 mg w pełni przyswajalnych polifenoli, podczas gdy świeży sok z granatu (niepasteryzowany), ma ich tylko ok. 20 mg.
Koncentrat soku polecany jest głównie w profilaktyce wczesnej dla osób po 45 roku życia oraz aktywnych i intensywnie pracujących.
Właściwości prozdrowotne przefermentowanego soku z granatu:
- pomaga w chorobach naczyń i miażdżycy
- przywraca witalność i zwiększa wydolność organizmu
- przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym
- zwiększa odporność organizmu
- reguluje poziom cholesterolu
- opóźnia proces budowy tkanki tłuszczowej
- wspomaga leczenie procesów zapalnych
- pomaga w chorobach nowotworowych (np. płuc, okrężnicy, skóry, piersi)
- leczy schorzenia prostaty
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia
10 ml rozpuszczone w szklance soku lub wody, przy zwiększonym zapotrzebowaniu 10 ml x 2
Źródło: materiały prasowe Praktycy.com/bj
Zobacz także: Jak otworzyć owoc granatu i pozyskać pestki?