Sok z czerwonych buraków – dlaczego warto go pić?

Sok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin. Picie soku z buraka pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego, a nawet poprawia samopoczucie. Polecany jest także kobietom w ciąży. Jak samodzielnie przyrządzić sok z buraków?

Sok z czerwonych buraków

Fot. Fotolia

Sok z czerwonego buraka - zalety

Częste picie soku z buraka czerwonego pomaga w leczeniu wielu schorzeń, m.in. nadciśnienia, chorób układu pokarmowego, a nawet poprawia samopoczucie.

Burak ćwikłowy jest warzywem cennym ze względu na znaczącą wartość odżywczą. Ma bardzo dużo kwasu foliowego (już 200 g buraka pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania), zawiera potas, żelazo, mangan, kobalt, witaminy A, C i z grupy B.

Jednym z najważniejszych związków występujących w soku z buraka ćwikłowego jest kwas foliowy, który reguluje rozwój i funkcjonowanie komórek oraz wpływa na prawidłową pracę układów w organizmie. Razem z witaminą B12 współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek. Pobudza procesy krwiotwórcze hamując powstawanie anemii.

Nieoceniony jest wpływ kwasu foliowego na powstawanie tzw. neurostymulatorów (np. serotoniny). W znacznym stopniu odpowiada ona za nastrój – dlatego nazywana jest hormonem szczęścia. Serotonina wpływa na prawidłowy sen i na apetyt, zwłaszcza na spożycie niezbędnych do jej wytworzenia cukrów.

 

sokowirówka Philips HR1918/80

Przyrządzaj soki i koktajle pełne witamin! Już teraz sprawdź ofertę sokowirówek marki Philips już od 49,99 PLN

Kwas foliowy wpływa również na zwiększenie odporności. Uczestniczy w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek. Zapobiega rozwinięciu się nowotworów, obniża ryzyko występowania raka szyjki macicy u kobiet.

Zobacz także: Sok z buraków dla nadciśnieniowców

W soku z buraka znajdziemy też zestaw witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), który pomaga w nerwicach, przeciwdziała stresowi, depresji, zmniejsza napięcie nerwowe. Witaminy wzmacniają koncentrację, czujność, refleks, pamięć, pomagają w przypadku zaburzeń snu, regulują nadciśnienie i niedociśnienie oraz poziom cholesterolu.

Sok z buraków zawiera również dużą ilość błonnika, który przyspiesza i ułatwia trawienie. Spożywanie błonnika zalecane jest szczególnie przy schorzeniach gastrycznych.

Sok z buraka ćwikłowego charakteryzuje się znaczącą zawartością składników mineralnych alkalizujących i może przywracać równowagę kwasowo-zasadową po zakwaszającym organizm działaniu produktów mięsnych i zbożowych. Jest to kolejny powód, dla którego warto pić sok z buraków lub stosować inne przetwory z buraka jako dodatek do potraw.

Kto w szczególności powinien pić sok z buraka?

Sok z buraka jest niezbędny dla kobiet w ciąży, ponieważ dzięki spożywaniu soku mogą one w naturalny sposób dostarczać organizmowi kwas foliowy. Jest on bardzo ważny, żeby wyeliminować wady cewy nerwowej u płodu i przyczynia się do wykształcenia się u niego kory mózgowej. Pozytywnie wpływa również na wagę i rozwój noworodków i reguluje przekazywanie i podział cech dziedzicznych komórek, czyli bierze udział w zachowaniu kodu genetycznego. Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu nerwowego.

Najnowsze badania wskazują na korzystny wpływ spożywania soku z buraków ćwikłowych dla osób mających nadciśnienie. Picie soku z buraków ułatwia przepływ krwi, uzupełnia niedobór tlenu w komórkach i obniża ciśnienie. Jest to istotne, dlatego że dzięki zastosowaniu soku z buraków w naturalny sposób można zmniejszyć rozwój niewydolności serca, ryzyko zawału czy udaru mózgu.

Sok z buraków może być stosowany jako napój „energetyzujący”, na co wskazywały przeprowadzone doświadczenia. Z badań tych wynika, że sok z buraków zwiększa wytrzymałość człowieka, spowalnia procesy utleniające w organizmie, a tym samym zwiększa zdolność oszczędnego wydatkowania energii. Właściwości te mogą być istotne zarówno dla sportowców, jak i ludzi mniej aktywnych fizycznie.

Zobacz też: Chlorella – dlaczego warto jeść glony morskie?

Dlaczego fast foody są niezdrowe?

Jaki sok wybrać: konwencjonalny czy ekologiczny?

Sok ekologiczny jest produktem bardziej wartościowym i mogącym lepiej wpływać na zdrowie człowieka niż sok konwencjonalny.

W przetwórstwie ekologicznym, żeby uzyskać sok z buraka ćwikłowego, stosuje się przede wszystkim metody fizyczne i biologiczne. Przy ekologicznej produkcji soku z buraków nie dopuszcza się procesów zachodzących w wysokich temperaturach, np. sterylizacji oraz dodawania środków barwiących, zagęszczających czy konserwantów, co jest z kolei praktykowane w przetwórstwie konwencjonalnym.

Produkcja ekologiczna podlega ponadto monitorowaniu od momentu uprawy surowca do wytworzenia produktu finalnego. Produkt ekologiczny musi być odpowiednio oznakowany, dzięki czemu konsument ma zagwarantowaną wysoką jakość produktu.

Zobacz także: Sok z buraków w kilku odsłonach

Jak zrobić sok z czerwonych buraków?

Sok z buraków ćwikłowych można wytwarzać także w sposób tradycyjny. Domowy, najprostszy sposób przygotowania soku z buraków to: ugotować buraki, poddać je wstępnej obróbce przez usunięcie skórki i pokroić. Następnie kawałki buraka odwirowuje się w sokowirówce. Tak sporządzony sok można pić od razu, dodając przyprawy ( sól, pieprz), sok z cytryny, pietruszkę lub koperek.

Samodzielnie wytworzonego soku nie powinno się przechowywać dłużej niż przez dwa dni w lodówce.

Inne sposoby przyrządzenia soku z buraków:

  • Sok z pieczonych buraków. Zaczynamy od wyszorowania buraków, następnie ścinamy lekko spód i wydrążamy środek. Wsypujemy do nich 2-3 łyżki cukru i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Zostawiamy je do przestudzenia i nagromadzenia się w nich soku na 3-4 godziny. Po tym czasie możemy popijać sok łyżką.
  • Koktajl maślanowo-buraczany. Maślankę należy zmiksować z solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie stopniowo dolewamy sok z buraka i sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Sok zaprawiany śmietaną. Sok z buraków łączymy z ulubionymi przyprawami, np. pietruszką, następnie dolewamy śmietanę. Możemy dodać kilka kostek lodu.

Zobacz też: Sok pomidorowy – dlaczego jest zdrowy?

Dowiedz się więcej o małopłytkowości z naszego forum medycznego.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (38)
/rok temu
Tu jest więcej prawdy o cudownych właściwościach buraka http://goo.gl/y48ZVM
/rok temu
Z tym kolesiem co umarł od pocia soku z marchwi ..... Umarł bo doszło do przedawkowania wit a a w jej wyniku miedzy innymi do marskości
/rok temu
o dobry pomysł z burakami. Lepiej samemu zaczac przyrzadzać dania. Mam problem ze swoim brzuchem od lat, co jakis czas wyćwicze i jest płaski ale wystarczy chwila zapomnienia i znowu wraca ta oponka. Ostatnio jednak zmieniłam dieetę i odzywianie. Staram się przyrządzać posiłki z przepisy.ancymonki.pl są łatwe, tanie składniki i zdrowe a to trzecie najważniejsze. Troche kilogramow mi spadło a dodatkowo moje dziecko bardzo lubi niektóre dania, w tym kremy i sałatki.
POKAŻ KOMENTARZE (35)