Właściwości owocu aronii
Aronia pobudza do działania układ odpornościowy. Chroni w ten sposób przed wieloma infekcjami, a także nowotworami. Ale to nie wszystko. Dzięki zawartości bioflawonoidów i rutyny poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Dlatego warto włączyć do diety aronię, np. w postaci syropu czy soku. Surowe owoce są dość cierpkie i gorzkawe.Przepis na wzmacniający syrop
Pół kilograma aronii umyj, osusz, zmiksuj. Dodaj do smaku (według uznania) zagęszczonego soku z jabłek lub z czarnych porzeczek. Dolej 1,5 szklanki wody, gotuj 3–5 minut. Gdy przestygnie, przecedź przez gazę lub gęste sito, dosłódź miodem.Jak włączyć do diety? Dodawaj codziennie po 1–2 łyżeczki syropu do herbaty lub soku.
Przepis na nalewkę
Aronię (2 kg) włóż do zamrażalnika na 24–48 godz. Następnie w 4l wody przez 30 minut gotuj dwie duże garści liści wiśniowych. Ostudź, wrzuć aronię i gotuj pół godziny. Znów ostudź, przetrzyj owoce, dodaj 2 kg cukru, sok z 2 cytryn. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Wystudź, dodaj litr spirytusu.
napisane na podstawie artykułu opublikowanego w dwutygodniku Pani Domu