Sok z aronii - właściwości owocu i przepisy

aronia - właściwości i przepis na sok z aronii
Sprawdź, jakie właściwości charakteryzują aronię oraz jak przyrządzić zdrowotną nalewkę i sok z tego owocu!
Agata Bernaciak / 25.09.2013 15:19
aronia - właściwości i przepis na sok z aronii
Badana naukowe udowodniły, że owoce te są najlepszymi „wymiataczami” wolnych rodników. Zawierają bowiem substancje o nazwie antocyjany, a także witaminy A, C, E, P oraz wiele innych cennych pierwiastków.

Właściwości owocu aronii

Aronia pobudza do działania układ odpornościowy. Chroni w ten sposób przed wieloma infekcjami, a także nowotworami. Ale to nie wszystko. Dzięki zawartości bioflawonoidów i rutyny poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Dlatego warto włączyć do diety aronię, np. w postaci syropu czy soku. Surowe owoce są dość cierpkie i gorzkawe.

Przepis na wzmacniający syrop

Pół kilograma aronii umyj, osusz, zmiksuj. Dodaj do smaku (według uznania) zagęszczonego soku z jabłek lub z czarnych porzeczek. Dolej 1,5 szklanki wody, gotuj 3–5 minut. Gdy przestygnie, przecedź przez gazę lub gęste sito, dosłódź miodem.

Jak włączyć do diety? Dodawaj codziennie po 1–2 łyżeczki syropu do herbaty lub soku.

Przepis na nalewkę

Aronię (2 kg) włóż do zamrażalnika na 24–48 godz. Następnie w 4l wody przez 30 minut gotuj dwie duże garści liści wiśniowych. Ostudź, wrzuć aronię i gotuj pół godziny. Znów ostudź, przetrzyj owoce, dodaj 2 kg cukru, sok z 2 cytryn. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Wystudź, dodaj litr spirytusu.

Jak włączyć do diety? Pij wieczorem 25 kropli nalewki.

napisane na podstawie artykułu opublikowanego w dwutygodniku Pani Domu

Redakcja poleca

REKLAMA