Smacznie i szybko, czyli kuchnia dla zapracowanych

Chorobę wrzodową warunkuje wiele czynników, takich jak: zdrowy styl życia, odpowiednia dieta, rodzaj przyjmowanych leków.
Ogrom obowiązków zawodowych i naukowych zmusił większą część społeczeństwa do rezygnacji z domowych, regularnych posiłków. Swoje odrodzenie przeżywają restauracje, niestety najbardziej oblegane są fast-foody. Czy rzeczywiście nie mamy czasu na samodzielne przyrządzanie posiłków?
/ 19.04.2010 12:52
Chorobę wrzodową warunkuje wiele czynników, takich jak: zdrowy styl życia, odpowiednia dieta, rodzaj przyjmowanych leków.

Nic bardziej mylnego. Może nie uda nam się przygotować w krótkim czasie pierogów, ale z pewnością możemy się posłużyć wieloma innymi przepisami, na które nie będziemy musieli poświęcić zbyt wiele czasu.

Wybieramy danie główne

Najwięcej trudności w wielu domach sprawia przygotowanie obiadu. W zasadzie powinien składać się on z dwu części: zupy i dania głównego. Okazuje się, że przyrządzenie zupy wcale nie musi być czasochłonne. Mniej leniwi w weekend mogą ugotować na mięsie podstawę do zupy i zamrozić ją w kilku porcjach, co znacznie skróci gotowanie w pozostałe dni. Jeżeli nie możemy poświęcić naszego cennego czasu na przygotowanie wywaru, w sklepach znajdziemy całą gamę gotowych bulionów. Aby włoszczyzna szybciej się ugotowała, możemy zetrzeć ją na tarce. Do tak przygotowanej bazy dodajemy odpowiednie warzywa, żeby nadać konkretny smak – np. pomidory w puszce, pieczarki, ogórki kiszone itd. Przygotowanie smacznej zupy w większości przypadków zajmie nam mniej niż 20 minut.
Przed planowaniem drugiego dania warto rozejrzeć się po półkach sklepowych i sprawdzić, które z produktów uda nam się przyrządzić w krótkim czasie. Do takich należą między innymi ryż, kasza gryczana, makaron, a z mięs filety drobiowe i świeża ryba. W zamrażarkach znajdziemy całe mnóstwo warzyw na patelnię, dzięki którym można przygotować szybko pyszny sos. Wiele zależy więc od naszej inwencji.

Zobacz także: Chory z przejedzenia

Stawiamy na surówki

Przygotowanie dań z surowych warzyw nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani dużo czasu. Z białej kapusty, kalafiora, kapusty pekińskiej, marchwi, kiełków czy szpinaku możemy ekspresowo przyrządzić ulubione dodatki do dań głównych.
Aby było nam łatwiej, warto zebrać w kuchennej szafce sporą kolekcję przypraw. Nie powinno tam też zabraknąć octu winnego, oliwy z oliwek, a w lodówce – jogurtu naturalnego. Przy odrobinie fantazji z pewnością uda nam się odkryć niesamowite smaki, a ponadto czerpać zabawę z gotowania.

Wygodne zapasy

Sobotnią chwilę wolnego czasu możemy spożytkować na przygotowanie bardziej pracochłonnych posiłków. Pamiętajmy o przydatnych sposobach przechowywania żywności, takich jak pasteryzacja czy zamrażanie, dzięki nim będziemy mogli cieszyć się w ciągu zapracowanego tygodnia smakiem pierogów ruskich, fasolki po bretońsku, gołąbków i innych smakołyków.
Samodzielnie przygotowane posiłki będą nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Powinniśmy zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki do przenoszenia żywności – wtedy nawet w pracy zjemy solidne danie.
Poniżej przepisy na dwa superszybkie posiłki.

Tuńczyk na zielono


Składniki (porcja dla 3 osób):
- dwie puszki tuńczyka w sosie własnej
- 500 g makaronu, najlepiej razowego
- puszka groszku konserwowego
- puszka pomidorów bez skórki lub koncentrat pomidorowy
- dwie cebule
- oliwa z oliwek
- bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie (ok. 15 minut)
Nastawić makaron do gotowania. W międzyczasie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać tuńczyka, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory z puszki lub koncentrat i przyprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać na patelni, smażyć ok. 4 min., na koniec dodać groszek. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, na makaron nałożyć gorący sos. Podawać przybrane listkiem bazylii.

Białe szaleństwo – twarożek na ostro

Idealny na porządne śniadanie.

Składniki:
- twaróg chudy
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu
- jedna średnia cebula
- pieprz, sól

Przygotowanie (ok. 10 min.):
Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić ją do miseczki, dodać twaróg, śmietanę lub jogurt, sól i dużo pieprzu. Wszystko wymieszać za pomocą widelca. Tak przygotowany twarożek można podawać z chlebem lub waflami ryżowymi

Polecamy także: Dietetyczny fast-food

Redakcja poleca

REKLAMA