Sekrety owoców

Jedzenie pomaga ci się pozbyć stresu? Uważaj!/ fot. Shutterstock
Owoce – źródło witamin i przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Ile ich jeść i jakie owoce wybierać, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witaminy C?
Jedzenie pomaga ci się pozbyć stresu? Uważaj!/ fot. Shutterstock

Przeciwutleniacze

Owoce są doskonałym źródłem witamin, przede wszystkim kwasu askorbinowego (witaminy C) i karotenów ("prekursorów" witaminy A). Są to związki spełniające rolę przeciwutleniaczy, co oznacza, że wykazują zdolność unieczynniania reaktywnych form tlenu. Tzw. wolne rodniki powstają pod wpływem stresu oksydacyjnego, na którego narażeni jesteśmy niestety wszyscy – w mniejszym lub większym stopniu. Przyczynia się do niego zanieczyszczenie środowiska, źle zbilansowana dieta, palenie papierosów i wiele innych czynników. Owoce zawierają także wiele składników mineralnych, np. wapń (odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie kości), potas i magnez (potrzebne m.in. do właściwej pracy serca). Poza tym obfitują w błonnik pokarmowy – niezbędny składnik zdrowej diety, który reguluje właściwą pracę przewodu pokarmowego oraz ułatwia wydalanie toksyn.

Zobacz także: Jakie właściwości mają maliny?

Witamina C

Pisząc o wartości odżywczej owoców, szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę C, która jest jednym z ważnych czynników wpływającym na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Witamina ta wpływa na produkcję kolagenu, odpowiedzialnego m.in. za właściwy stan skóry i kości. Ponadto zapobiega krwawieniu z dziąseł, ułatwia gojenie się ran i złamań. Jako antyoksydant kwas askorbinowy zapobiega powstawaniu nowotworów, usuwając z organizmu wolne rodniki. Przeciwdziała też negatywnym skutkom promieni słonecznych i opóźnia starzenie się. Bez wątpienia jest to składnik żywności niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale czy w owocach znajduje się wystarczająca dla naszych potrzeb ilość witaminy C?

Sok czy owoce mrożone?

Witamina C kojarzy nam się przede wszystkim z cytrusami, tymczasem to krajowe owoce są jej najlepszym źródłem. 100-gramowa porcja truskawek zawiera 2 razy więcej witaminy C niż 1 cytryna, ważąca 100 g. Zaś 100 g czarnych porzeczek zawiera tyle witaminy C co sześć 100-gramowych cytryna!

Zatem lato czy zima – jedzmy owoce! Przemysłowy sok owocowy lub dżem nie zastąpią świeżego owocu w odróżnieniu od owoców mrożonych, które może nie są tak aromatyczne, ale mają niemal identyczną wartość odżywczą co świeże. Ważne jest, by wybierać różne dostępne owoce, ważny jest także umiar. Nie należy przekraczać 0,5 kilograma owoców dziennie. Obfitują one bowiem w cukry proste niepolecane szczególnie cukrzykom i osobom dbającym o szczupłą sylwetkę.

Zobacz także: Czarne jagody - co powinnaś o nich wiedzieć?


Ewa Wall, Elżbieta Gmurczyk
SetPoint Doradztwo Żywieniowe
www.setpoint.pl

Redakcja poleca

REKLAMA