Refluks żołądkowo-przełykowy - zalecenia żywieniowe

Zalecenia żywieniowe są bardzo ważną częścią procesu leczenia choroby refluksowej. U większości pacjentów to właśnie stosowanie się do zaleceń powoduje znaczne złagodzenie występujących objawów bądź ich całkowite ustąpienie. Warto zatem zapoznać się z podstawowymi zasadami antyrefluksowej diety.

Refluks żołądkowo-przełykowy - zalecenia żywieniowe

Zmień nawyki

Pacjenci, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, powinni zmienić nawyki żywieniowe. Modyfikacja żywieniowa powinna obejmować:

  • zaprzestanie bądź ograniczenie palenia papierosów i picia alkoholu,
  • redukcję tłuszczów w diecie,
  • zmniejszenie porcji spożywanych posiłków (spożywanie 5-6 mniejszych posiłków),
  • zaprzestanie spożywania późno wieczornych i nocnych przekąsek (ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem),
  • ograniczenie bądź zaprzestanie spożywania pewnych produktów, które mogą powodować wystąpienie objawów bądź ich zaostrzenie się.

Zobacz też: Refluks i zgaga

Produkty zakazane?

Spośród produktów niewskazanych w chorobie wyróżnia się tłuste potrawy, tłusty nabiał, tłuste gatunki mięs, potrawy typu fast-food, potrawy smażone, produkty i potrawy z dodatkiem octu, ostre przyprawy, owoce cytrusowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze, napoje gazowane, alkohol, mięta pieprzowa, mocna kawa i herbata oraz niektóre warzywa (cebula, papryka).

Czym są markery nowotworowe? [video]

Jakie produkty łagodzą objawy?

Obok produktów posiadających działanie niekorzystne na chorobę refluksową istnieją takie, które mogą powodować cofnięcie się objawów lub ich złagodzenie. Działanie takie posiada m. in. mleko i jego przetwory oraz woda.

  • Mleko i przetwory mleczne, dzięki zawartości zasadotwórczych pierwiastków, powodują neutralizację kwaśnego środowiska przełyku. Woda natomiast spłukuje zawarty w żołądku kwas solny, co łagodzi objawy refluksu.
  • Korzystne działanie posiadają również wody lecznicze, które zawierają znaczne ilości soli wapnia o alkalicznym odczynie pH i działają na organizm odkwaszająco.
  • Produkty, które mogą złagodzić objawy choroby to również sucharki, napar z siemienia lnianego lub chleb pszenny.

Jednak pamiętajmy, że sprawa nietolerancji przez organizm chorego pewnych produktów spożywczych jest indywidualna i wymaga osobistego podejścia. Podobnie dzieje się w przypadku produktów łagodzących objawy choroby refluksowej.

Czytaj też: Refluks żołądkowo-przełykowy - jaką dietę stosować?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/3 lata temu
Mogę zjeść zupę kalafiorową ? To pierwszy dzień, więc może głupie pytanie ale nie wiem ...
/3 lata temu
Ja ostatnio próbuję stosować dietę, aby pozbyć się refluksu a tu znalazłam informacje na ten temat http://refluks.dozdrowia.com/dieta-refluks-zoladka.php
/3 lata temu
buhahhahahaha
POKAŻ KOMENTARZE (4)