Refluks żołądkowo-przełykowy - jaką dietę stosować?

Refluks żołądkowo-przełykowy to choroba układu pokarmowego, dotykająca coraz częściej młodsze pokolenie. Refluks objawia się głównie męczącą zgagą, pieczeniem w przełyku, ciągłym cofaniem się treści żołądka, a niekiedy także bólami w klatce piersiowej. Jaka dieta będzie najlepsza w chorobie refluksowej?

Jak radzić sobie z refluksem?

Walka z nieprzyjemnymi objawami choroby refluksowej sprowadza się głównie do zażywania leków farmaceutycznych, przepisanych przez lekarza oraz do stosowania odpowiedniej diety.

Jaka jest najlepsza dieta antyrefluksowa?

Główne zalecenia dietetyczne dotyczące diety w chorobie refluksowej mówią, że dieta ta powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soków żołądkowych. Owszem istnieje lista produktów zalecanych jak i nie zalecanych osobom chorującym na chorobę refluksową, jednakże problem diety jest sprawą bardzo indywidualną.

Czytaj także: Refluks i zgaga

Dieta w chorobie - sprawa indywidualna?

Ponieważ każdy chory zareaguje inaczej na ten sam produkt spożywczy. Niektórzy chorzy odczuwają wzmożenie się symptomów po spożyciu niezalecanych produktów, natomiast inni po spożyciu tych samych produktów mogą tych zmian w ogóle nie odczuwać. Ustalenie indywidualnej diety sprowadza się głównie do zastosowania metody prób i błędów. We wspomnianej metodzie ważne jest to, aby nowe produkty próbować w niewielkiej ilości, raz na kilka dni bacznie obserwując reakcję ze strony organizmu.

Polecamy: Refluks żołądkowo-przełykowy - zalecenia żywieniowe

Czym są markery nowotworowe? [video]
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
~majkaz188/rok temu
Refluks to jedna z chorób, której objawy można złagodzić ściśle trzymając się zasad diety http://refluks.dozdrowia.com/dieta-refluks-zoladka.php