Przepisy w diecie bezglutenowej - 9 najlepszych pomysłów na dania bez glutenu

dieta bezglutenowa przepisy fot. Adobe Stock, irinagrigorii
Przepisy bez glutenu wykluczają pszenicę, żyto, jęczmień i ich przetwory. Poznaj 9 propozycji posiłków bezglutenowych. Znajdziesz wśród nich pomysł na bezglutenowy obiad, śniadanie bez glutenu, a także przepisy na bezglutenowe pieczywo i naleśniki. Dieta bezglutenowa z tymi przepisami będzie znacznie łatwiejsza w stosowaniu.
/ 11.08.2021 11:32
dieta bezglutenowa przepisy fot. Adobe Stock, irinagrigorii

Dieta bezglutenowa wymaga specjalnych przepisów. Dania bezglutenowe nie mogą zawierać żadnych przetworów z pszenicy, żyta i jęczmienia. Przepisy bez glutenu wykorzystują produkty z listy produktów bezglutenowych. Mimo to posiłki na diecie bezglutenowej mogą być smaczne i pełnowartościowe. Jest wiele zamienników, które sprawiają, że jadłospis w diecie bezglutenowej jest atrakcyjny nawet dla osób, które nie wykluczają glutenu z diety.

Spis treści:

  1. Pieczywo bezglutenowe - bułeczki kukurydziane
  2. Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem i warzywami
  3. Makaron z pesto z natki marchewki
  4. Bezglutenowe krokiety ze szpinakiem i kozim serem
  5. Kotleciki jaglano-gryczane w pestkach słonecznika
  6. Korzenny kurczak z miodem
  7. Naleśniki sezamowe z jarmużem
  8. Korzenny ryż z marchewką
  9. Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej

Pieczywo bezglutenowe - bułeczki kukurydziane

Pieczywo sprawia problem na diecie bezglutenowej. Zamiast chleba bezglutenowego, możesz przygotować kukurydziane bułeczki.

Składniki:

  • 200 g mąki bezglutenowej,
  • 100 g drobnej kaszki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy indyjskiej garam masala,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka sojowego,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml oleju,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielnie wymieszaj składniki suche (mąka, kaszka, proszek do pieczenia, przyprawy, soda, żółty ser) i mokre (jajka, mleko sojowe, woda, olej.
  2. Połącz je dokładnie za pomocą łyżki i nałóż do foremek.
  3. Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut.

Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem i warzywami

Przygotuj naleśniki bezglutenowe na obiad, śniadanie lub kolację. Jeśli wolisz słodką wersję, skorzystaj z tego przepisu na bezglutenowe naleśniki.

Składniki na farsz:

  • średnia pierś z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • cukinia 
  • 8 średnich pieczarek,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Składniki na naleśniki:

  • 100 g maki ryżowej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 3 małe jajka,
  • szklanka gazowanej wody,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i skrobię wymieszaj w jednej misce.
  2. Jajka ubij mikserem, aż będą gładkie i lekko spienione.
  3. Powoli dodaj mąkę i wlewaj wodę, przez cały czas mieszając ciasto mikserem.
  4. Dopraw ciasto odrobiną soli i pieprzu.
  5. Smaż cienkie naleśniki na minimalnej ilości oleju rzepakowego.
  6. Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem.
  7. Paprykę pokrój w słupki, cukinię i pieczarki w plasterki.
  8. Na oleju podsmaż pierś z kurczaka.
  9. Dodaj warzywa i duś wszystko razem, aż warzywa staną się miękkie.
  10. Farsz nakładaj do naleśników.

Makaron z pesto z natki marchewki - obiad zero waste bez glutenu

Składniki:

  • 400 g makaronu kukurydzianego,
  • 80 g nerkowców,
  • 50-60 g natki marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • sól, sok z cytryny,
  • oliwa,
  • do posypania: nerkowce, żółty ser, twardy ser kozi.

Sposób przygotowania:

  1. Natkę marchwi zblenduj z orzechami i czosnkiem. Dodaj oliwy i wody. Dopraw do smaku pieprzem, solą i cytryną.
  2. Ugotuj makaron, przy czym zachowaj odrobinę wody z gotowania. Nie hartuj go zimną wodą!
  3. Dodaj do makaronu pesto i wymieszaj.
  4. Jeśli danie będzie zbyt suche, dodaj wcześniej odlaną wodę.
  5. Posyp ulubionymi dodatkami.

dieta bezglutenowa przepisy makaron

fot. Makaron z pesto z natki marchewki/ Adobe Stock, mpessaris

Bezglutenowe krokiety ze szpinakiem i kozim serem

Składniki na naleśniki:

  • 100 g mąki amarantusowej,
  • 20 g mąki gryczanej,
  • 240 ml wody lub mleka roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 40 ml oleju ryżowego,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na danie:

  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 120 g twardego sera koziego,
  • 1 jajko i 1 żółtko,
  • 30 g masła klarowanego,
  • otręby gryczane (do obtoczenia), pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pokrój w kostkę.
  2. Liście szpinaku włóż na 3 minuty do osolonego wrzątku, odsącz i drobno pokrój.
  3. Rozgrzej w garnku masło i na nim podduś posolony szpinak.
  4. Dodaj żółtko i pieprz, na koniec wrzuć kozi ser.
  5. Po położeniu masy na naleśniku składaj je w kieszonkę i zepnij wykałaczką, a następnie obtocz w jajku i otrębach.
  6. Obsmaż z obu stron.

Kotleciki jaglano-gryczane w pestkach słonecznika

Składniki:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej zimnej,
  • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej zimnej,
  • 200 g cebuli,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 5 gałązek świeżego oregano,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka kozieradki,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól,
  • 100 g pestek słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z oliwą.
  2. Z pęczka natki i gałązek oregano oberwij listki i posiekaj. Do miski wsyp obie kasze, dodaj jajka, usmażone warzywa, zieleninę, kozieradkę, mąkę ziemniaczaną, pieprz i sól.
  3. Wymieszaj. Weź dwie łyżki masy, zmiksuj, z powrotem włóż do miski. Całość wyrób rękoma.
  4. Odstaw na 10 minut. Uformuj małe kotleciki, obtocz w pestkach słonecznika i usmaż na patelni na złoty kolor.

dieta bezglutenowa przepisy kotlety

fot. Kotlety jaglane/ Adobe Stock, zi3000

Korzenny kurczak z miodem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 szalotki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego,
  • 5 gwiazdek anyżu,
  • 2 laski cynamonu,
  • 1 łyżeczka całych goździków,
  • pieprz,
  • sok z limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną pierś z kurczaka podziel na 2 części.
  2. Grubszą część każdego kawałka natnij nożem w dwóch miejscach.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj miód, sos sojowy, oliwę, sok z limonki. Dodaj pieprz.
  4. Włóż mięso do marynaty na całą noc.
  5. Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty i przełóż na papier do pieczenia.
  6. Na górze ułóż plasterki szalotki, anyż, pokruszony cynamon, goździki. Polej pozostałością marynaty.
  7. Owiń szczelnie papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Naleśniki sezamowe z jarmużem

Składniki na naleśniki:

  • 150 g mąki gryczanej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 350 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy.

Składniki na danie:

  • naleśniki gryczane,
  • 400-500 g liści jarmużu,
  • 50-100 g sera żółtego startego,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki i czosnku niedźwiedziego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • oliwa,
  • sezam do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, dodaj posiekany czosnek. Podsmaż.
  2. Dodaj umyty jarmuż.
  3. Duś, aż jarmuż zmniejszy objętość.
  4. Dodaj przyprawy.
  5. Następnie na naleśnikach rozsmaruj nadzienie i posyp je startym serem. Zwiń w rulon.
  6. Posyp sezamem do dekoracji.

Korzenny ryż z marchewką

Składniki:

  • 300 g ryżu lub kaszy jaglanej,
  • 5 marchewek,
  • 1 spora cebula,
  • łyżeczka mielonej kolendry i kuminu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru, kurkumy, papryki, pieprz, sól, sok z połowy cytryny,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zetrzyj na drobnych oczkach.
  2. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Następnie dodaj marchew i przyprawy (poza papryką i sokiem z cytryny). Podsmaż.
  4. Dosyp wypłukany ryż lub kaszę i dolej 900 ml wody.
  5. Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż zmięknie.
  6. Na koniec dopraw papryką i sokiem z cytryny.

dieta bezglutenowa przepisy obiad

fot. Ryż z marchewką i przyprawami/ Adobe Stock, fahrwasser

Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej z pieczarkami i mozzarellą

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka oregano,
  • ulubione zioła,
  • pieprz,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 700 ml wody, wrzuć kaszę jaglaną i gotuj do miękkości.
  2. Pod koniec gotowania dodaj ulubione przyprawy lub zioła.
  3. Gorącą kaszę przełóż do formy o średnicy 28 cm, rozłóż równomiernie i dociśnij łyżką, tworząc spód pizzy.
  4. Następnie posmaruj kaszę przecierem doprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp połową oregano.
  5. Na sosie ułóż pokrojone pieczarki i wstaw do piekarnika (200 stopni/15-20 minut).
  6. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij pizzę, posyp posiekanym szczypiorkiem, a na wierzchu ułóż plastry sera i posyp pozostałym oregano.
  7. Zapiekaj aż do rozpuszczenia sera.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 28.10.2014 przez Agatę Bernaciak.

Czytaj także:
Dietetyczny obiad - 16 szybkich, prostych, niskokalorycznych dań
Dietetyczna kolacja - 7 najlepszych propozycji na pyszną i zdrową kolację! [PRZEPISY]
Fit śniadania z jajek - przepisy na dietetyczne śniadania z jajek