Pewnie nieraz zastanawiałaś się, co czyni je królami cytrusów... Z pewnością smak, przepiękny aromat i niesamowite właściwości. Odpowiedź ta nadal cię nie satysfakcjonujesz? Niżej znajdziesz szczegóły!
1. Zewnętrzna warstwa skórki
Pomarańczowa i lśniąca, zwana także egzokarpem. Bogata w olejki eteryczne, które odpowiadają za intensywny zapach owoców.Warto wiedzieć: dojrzała pomarańcza wcale nie musi być pomarańczowa. O dojrzałości świadczy nie kolor skórki, lecz ilość cukru w miąższu.
2. Błonki dzielące cząstki
W nich zamknięte są poszczególne segmenty miąższu. Przeciętnie pomarańcza składa się z 10-13 takich segmentów.Warto wiedzieć: błonki są źródłem cennego błonnika, a także flawanoidów, które wzmacniają działanie witaminy C i ułatwiają jej wchłanianie.
3. Wewnętrzna warstwa skórki
Biała, gruba, gąbczasta błonka zwana niekiedy albedo. Nie zawiera pachnących olejków eterycznych, ale jest za to bogata w witaminę C.Warto wiedzieć: albedo ma dużo pektyn usprawniających pracę układu pokarmowego - je również warto zjadać.
4. Miąższ owocu
Składa się z małych pęcherzyków wypełnionych sokiem. Dostarcza witamin C, A, PP, witamin z grupy B, kwasu foliowego i minerałów takich jak: fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo.Warto wiedzieć: pomarańcze w ponad 80 procentach składają się z wody. Prawie cała woda znajduje się w miąższu owocu.