POLECAMY

Pestki arbuza są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Wiedziałyście o tym?

A pestki arbuza zazwyczaj wyrzucamy do kosza.

Karolina Kalinowska / 4 miesiące temu

Większość osób (my również) je arbuza i wyrzuca pestki. Okazuje się, że to błąd! W ten sposób tracimy szanse na dostarczenie do organizmu wielu wartościowych składników odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie. 

Arbuz - ciekawostki i przepisy

Jakie właściwości mają pestki z arbuza?

Pierwiastki zawarte w pestkach arbuza mają korzystny wpływ na metabolizm, zapobiegają bólowi głowy i mają działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Niektóre źródła podają, że regularne jedzenie pestek z arbuza może nawet wyleczyć chorobę wrzodową żołądka.

Pestki z arbuza są bogatym źródłem magnezu i żelaza. Zawierają sporą ilość kwasu foliowego, który jest znany również pod nazwą witamina B9. Warto pamiętać, że ten składnik odżywczy korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obniża ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy.

Te niepozorne czarne nasiona to również bogate źródło jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed zawałem i obniżają poziom "złego" cholesterolu. Są również bogatym źródłem białka.

W Sudanie pestki arbuza są wykorzystywane do leczenia zakażeń układu oddechowego, biegunek i chorób skóry.

Jakie zastosowanie mają pestki z arbuza?

Mogą stanowić pyszną przekąskę - są dość kaloryczne w 100 g mają 557 kalorii. Jak je przygotować? Pestki należy umyć, osuszyć, położyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 30 minut będziecie miały gotową pełnowartościową przekąskę. Tak przygotowane pestki można dodawać do sałatek, jogurtu lub musli.

Jednak i tak najłatwiejszym sposobem jedzenia pestek arbuza jest oczywiści spożywanie ich razem z miąższem. 

Nasz hit! Orzeźwiające dania z arbuza

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
Generalnie owoce, które pojawiają się u nas w lecie mają ciekawe właściwości:) zbijamywage.pl/diety-odchudzajace/czeresnie-poznaj-ich-wlasciwosci