Pamiętaj o śniadaniu

Śniadanie fot. Panthermedia
Sposób, w jaki zaczynamy dzień, istotnie wpływa na nasze samopoczucie aż do wieczora.
/ 13.02.2012 10:10
Śniadanie fot. Panthermedia

Ważne jest nie tylko to, aby się wysypiać, ale też by rozpoczynając dzień zjeść smaczne i pełne wartości odżywczych śniadanie. Wiele osób jednak rezygnuje z tego posiłku, a najczęściej dzieje się tak z pośpiechu, zastępując je np. szybko wypitą kawą. Takie postępowanie powoduje zazwyczaj późniejsze zaspokajanie głodu czym popadanie.  

Zjedz rano, nie zjesz wieczorem

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – uzupełnia substancje odżywcze, które organizm zużył podczas snu oraz dostarcza nowych, potrzebnych dla udanego rozpoczęcia codziennych zajęć. To właśnie od jakości zjedzonego rano śniadania zależy, jak wydajnie będziemy funkcjonować przez cały dzień. Dlatego przygotowujmy je z rozmysłem, pamiętając o wskazówkach specjalistów.  Śniadanie powinno dostarczyć około 30% kalorii, których potrzebujemy w ciągu dnia, zależnie od trybu życia. Przykładowo – dla kobiety,  która pracuje umysłowo i prowadzi raczej siedzący tryb życia, powinno zawierać 500 kcal. Taka dawka energii z samego rana pozwoli uniknąć wieczornych napadów głodu.

Poranek zbilansowany

Śniadanie powinno być posiłkiem urozmaiconym, zawierającym wszystkie wartości odżywcze. Prawidłowo skomponowane zawiera węglowodany, białko, tłuszcze, a także witaminy i sole mineralne. Najlepszym źródłem węglowodanów są produkty zbożowe – szczególnie te z pełnego ziarna, ponieważ dostarczają nam solidną porcję błonnika pokarmowego. Białko znajdziemy w wędlinach i produktach mlecznych – zawiera je zarówno jogurt, żółty ser, jak i jajko czy plaster chudej wędliny. Tłuszczy dostarczymy cienko smarując pieczywo masłem, natomiast niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów – ozdabiając kanapkę warzywami, dorzucając owoce do płatków śniadaniowych czy wypijając szklankę naturalnego soku.

Naturalnie i smacznie

W ciągu dnia zarówno nam, jak i naszym dzieciom zdarza się podjadać kupione w pośpiechu, niezdrowe przekąski. Zaopatrując dom w produkty przeznaczone na pierwsze śniadanie, szukajmy więc tych naturalnych i bogatych w wartości odżywcze. Z myślą o naszych potrzebach śniadaniowych firma Granex skomponowała ofertę płatków śniadaniowych, które poza dobrym smakiem, są uzupełnione o witaminy. Skorzystajmy zatem ze smaku natury, który dodatkowo korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

Dla tych, co na diecie

Wiosna zbliża sie wielkimi krokami, a wraz z nią konieczność powrotu do formy i wyglądu sprzed zimy. Na śniadanie - zamiast zwykłego chleba - wybierz ten chrupki, który równie dobrze sprawdza się w roli podstawy kanapek. Jeśli szczególnie chcesz zadbać o wagę, do płatków dorzuć garść produktów wysokobłonnikowych, takich jak Zdrowy Błonnik lub Zawiera Błonnik i Jabłko firmy GRANEX. Dzięki temu zjesz mniej, dłużej będziesz syty, a w ciągu dnia zrezygnujesz ze słodyczy czy innych przekąsek.

Redakcja poleca

REKLAMA