POLECAMY

Oranżada - co w sobie kryje?

Już tyle razy pisaliśmy o niezdrowych dodatkach do żywności, że chyba każdy je przynajmniej po trosze zna. Jednak warto zwrócić jeszcze na kolejny produkt, nazwany spożywczym, zawierający całe mnóstwo substancji chemicznych, uznanych za niezdrowe dla dzieci. Oranżada, napój wszech czasów, tak zniszczony przez chemiczne dodatki...

Już tyle razy pisaliśmy o niezdrowych dodatkach do żywności, że chyba każdy je przynajmniej po trosze zna. Jednak warto zwrócić jeszcze na kolejny produkt, nazwany spożywczym, zawierający całe mnóstwo substancji chemicznych, uznanych za niezdrowe dla dzieci. Oranżada, napój wszech czasów, tak zniszczony przez chemiczne dodatki...

Wszechobecne polepszacze żywności

Kolorowe (aż nienaturalnie) oranżady gazowane są dostępne niemalże w każdym sklepie, kiosku, a czasem i w bufecie szkolnym. Choć po ostatnich interwencjach mediów i stosownych urzędników ich liczba w sklepikach szkolnych nieco spadła. Kolejne zamieszanie wywołały oranżady zawierające mnóstwo barwników, konserwantów i innych szkodliwych, zwłaszcza dla młodszej części społeczeństwa.

Oranżada - co w sobie kryje?

Chyba tak głośno by o tym nie było, gdyby nie fakt, że na etykietce jednej z takich oranżad figuruje nikt inny jak sama Ewa Wachowicz z zachętą do zakupu napoju! Obwieszczającego z uśmiechem, że to: „Dobry wybór”! Okazało się jednak, że pani Wachowicz jest ambasadorką marki Eurocash i podpisała kontrakt, który pozwala na podobne wykorzystanie jej wizerunku. Ewa Wachowicz na to się nie godzi, w związku z czym jej menadżer wystąpił do producenta z ultimatum, że albo wizerunek pani Ewy zniknie, albo zmieni się skład napoju. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Jednak mniejsza o to. Weźmy pod lupę właśnie produkt nieświadomie reklamowany przez Ewę Wachowicz – Volcano czereśniowe Zbyszko Bojanowicz. Lista substancji użytych do jego produkcji jest następująca:

  • składniki słodzące: E952 (cyklaminiany), E951 (aspartam), E950 (acesulfam potasowy), E954 (sacharyna),
  • składniki konserwujące: E-211 (benzoesan sodu), E202 (sorbinian potasu),
  • składnik barwiący: E122 (azorubina – barwnik czerwony).

Wymienione substancje w nadmiarze są dla nas szkodliwe. W nadmiarze, znaczy wtedy gdy przekroczymy ich dopuszczalną normę spożycia i cała nasza dieta bazuje na bogatych w sztuczne barwniki i konserwanty produktach.

Kilka słów o składnikach napoju

Słodziki
Cyklaminiany wykorzystywane są do słodzenia ciast i napojów. Wykazano iż mogą wpływać hamująco na metabolizm, a także powodować interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi, osłabiając ich aktywność. Sprzyjają też utracie potasu z organizmu.
Aspartam przez pewien czas był uznany za zdrową substancję, wchodzącą w skład słodzików dla osób chorujących na cukrzycę i odchudzających się. Później jednak stwierdzono, że może powodować nowotwory – przytoczono raka mózgu i układu limfatycznego. Potem wątroby i nerek. Były jednak przeprowadzane na szczurach. Nie potwierdzono tego w dokładniejszych badaniach.
Acesulfam potasowy jest substancją słodzącą, mało znaną, ale budzącą wiele kontrowersji. Analizy potwierdziły jego szkodliwość, ale uważa się, że wymaga to dalszych badań, ponieważ przeprowadzono je w „sposób nieprawidłowy”. Jest czynnikiem rakotwórczym i toksycznym. Został mimo to dopuszczony do obiegu przez FDA i Komisję Europejskiej. Producent jednak musi napisać na opakowaniu swojego wyrobu, co ten zawiera i jakie mogą być skutki spożywania.
O sacharynie krążyły pogłoski, że jest kancerogenem, jednak nie znalazło to potwierdzenia w badaniach. Sacharyna wróciła więc do łask.

Konserwanty
Benzoesan sodu działa drażniąco na ściany żołądka, zwłaszcza osób cierpiących z powodu choroby wrzodowej. Potęguje wówczas dolegliwości bólowe. Trzeba wiedzieć, że z benzoesanu sodu powstaje benzen. Ma to miejsce wtedy, gdy np. napoje są niewłaściwie przechowywane, tj. poza lodówką i wystawione na działanie promieni słonecznych, ale też w obecności witaminy C, często dodawanej do soków i napojów.
Sorbinian potasu jest częstym kompanem benzoesanu sodu. Uważa się, że może wywoływać alergie, napady astmy, podrażnienia skóry, jak również przyczyniać się do wyraźnych zmian zachowania.

Barwnik
Azorubina jest barwnikiem azotowym, barwiącym produkty spożywcze na czerwono. W połączeniu z benzoesanami może powodować zaburzenia koncentracji u dzieci i ich nadpobudliwość. Ponadto nasila objawy alergii na aspirynę, a także napady astmatyczne. Może zwiększyć aktywność skurczową macicy i wywołać przedwczesny poród u ciężarnych kobiet. Przyczynia się także do powstawania zmian skórnych.

Warto przeczytać: Czerwień Allura

Wszystkie te substancje są dopuszczone do użytku przez przetwórców żywności i producentów napojów. W ramach „oczyszczenia” się z odpowiedzialności za zdrowie społeczeństwa, wystarczy jedynie na opakowaniu produktu umieścić napis: „Barwnik E--- może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dziecka”. Jest to zgodne z wymogami unijnymi i nikt się wtedy „nie czepia” i każdy umywa ręce. Tyle wystarczy.
Jednak nikt nie pisze o tym, że tak przetworzonych napojów nie poleca się dzieciom, których organizmy dopiero się rozwijają – nawet w małych ilościach, bo w połączeniu z całą gamą słodyczy, ciast i ciasteczek, które te chętnie zjadają – niejednokrotnie przekracza się normę.

Dzieci uwielbiają to co atrakcyjne i kolorowe, więc chętnie po to sięgają. A producenci przecież nie podsuną nam czegoś co wygląda niezbyt interesująco i zachęcająco, zatem dodają na potęgę kolorowych i konserwujących substancji, nie zważając na zagrożenia z tego płynące...
Pamiętajmy, że trzeba w tym wszystkim zachować zdrowy rozsądek, ponieważ analizy tych wszystkich związków i substancji są niepełne, przez niektórych uznane za mało wiarygodne, co utwierdza nas w dalszych wątpliwościach i budowaniu kontrowersji. Umiar nikomu jeszcze nie zaszkodził. I czytanie etykietek także... Od nas zależy to jakie produkty kupimy i czym będziemy karmić nasze najbliższe osoby.

Co jest z tym zdrowym odżywianiem?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 lata temu
U mnie w miescie robia od x lat o niezmiennym smaku wiem ze jest niezdrowa ale ten smak marketowe nie maja szans w smaku max gazu i nie jest zaslodka a na zimno buty urywa
/6 lat temu
Najlepiej smakowała w dzieciństwie,także zjadana na sucho z woreczka,ech... ;)