POLECAMY

Dlaczego olej kokosowy jest taki zdrowy?

Przekonaj się, dlaczego świat oszalał na jego punkcie!

Dlaczego olej kokosowy jest taki zdrowy? fot. Fotolia

Jak powstaje olej kokosowy?

Olej kokosowy jest wytwarzany z owoców palmy kokosowej, która rośnie w krajach tropikalnych. Tak naprawdę w orzechu jest wszystko, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żywych organizmów: woda, białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Jakie są rodzaje olejów kokosowych?

Obecnie na rynku w stałej sprzedaży występują 2 rodzaje oleju kokosowego:

  • Olej rafinowany - pozyskuje się z tłoczenia suchego miąższu, a następnie przechodzi różne procesy oczyszczania z niektórych substancji, barwy i zapachu. Jest on bardziej higieniczny, bo podczas rafinacji ginie wiele patogenów. Mimo to uważa się go również za mniej wartościowy, ponieważ w tym procesie zostaje zatracona część jego dobroczynnych właściwości. Taki olej posłuży jako kosmetyk lub tłuszcz do smażenia.
  • Olej nierafinowany wytłacza się na zimno ze świeżego miąższu i nie poddaje dalszym zabiegom. Olej virgin jest droższy, dlatego warto kupić go na potrzeby uzupełnienia diety w cenny kwas laurynowy.

Jakie właściwości odżywcze posiada olej kokosowy?

1. Źródło natychmiastowej energii
W oleju kokosowym występują średniołańcuchowe tłuszcze nasycone (MCT). Jest to rodzaj tłuszczów bardzo dobrze przyswajalnych przez organizm. Do tej pory uważało się, że najlepszym i najszybszym źródłem energii są węglowodany. Okazuje się, że olej kokosowy wykazuje podobne działanie.

2. Wsparcie dla układu odpornościowego
Kwasy obecne w oleju kokosowym są przekształcane w monoglicerydy - monolaurynę i monokaprynę. To związki bardzo korzystne dla zdrowia. Organizm potrafi wykorzystać je do zwalczania wirusów grypy, opryszczki czy HIV oraz niszczenia bakterii (m.in. helicobacter pylori), pierwotniaków i innych drobnoustrojów takich jak grzyby czy drożdżaki.

3. Ochrona narządów wewnętrznych
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe działają również leczniczo na organy wewnętrzne. Wykazano, że olej z kokosa skutecznie rozpuszcza kamienie nerkowe i korzystnie wpływa na wątrobę czy pęcherzyk żółciowy(nie są obciążone jego trawieniem). Właściwości antybakteryjne tłuszczu kokosowego unieszkodliwiają również bakterie, drożdżaki i inne pasożyty gnieżdżące się w organach trawiennych. 

4. Kontrola wagi
Coraz więcej osób ceni tłuszcze MCT w odchudzaniu. Dlaczego? Bo organizm zamienia je w energię, zamiast odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli regularnie spożywa się olej kokosowy i zastępuje nim inne tłuszcze rafinowane, szansa na osiągnięcie lub utrzymanie zgrabnej sylwetki zwiększa się. 

Dowiedz się więcej:

Szok! Co się kryje w daniach z proszku? Odkrywamy tajemnice czerwonej herbaty Roiboos! Szok! Co się dzieje z ciałem po wypiciu lampki wina?


na podstawie informacji prasowej Intenson

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/9 miesięcy temu
ja po raz pierwszy natknęłam się na olej kokosowy na zdrowazywnosc.org. od tego czasu jestem mu wierna :) ma niesamowite działanie, jak zaczęłam się wgłębiać w tę tematykę to az byłam zaskoczona ile dobrego jest w stanie zdziałać.
/rok temu
Ja akurat stosowałam podczas odchudzania foreverslim i jak najbardziej jestem zadowolona z efektów. W końcu udało mi się schudnąć i to o całe 10 kg
/rok temu
Dobre tłuszcze jak wszystko muszą być w diecie. Ważne są proporcje i ilość pokarmu. Jak się przestrzega zasad to mozna żyć zdrowo i mieć szczupłą sylwetkę, poczytajcie sobie odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii, warto coś wiecej wiedzieć, mnie to bardzo pomogło mam już 14 kg mniej.