Czy olej kokosowy jest faktycznie zdrowy?

Wokół oleju kokosowego powstało już wiele legend. Które są prawdziwe?

Karolina Kalinowska / 6 miesięcy temu
Czy olej kokosowy jest faktycznie zdrowy? fot. Fotolia

Olej kokosowy to tłuszcz używany w kuchni i kosmetyce. Wytwarzana jest z owoców palmy kokosowej i składa się w większości z kwasów tłuszczowych - średnio oraz krótko łańcuchowych. Olej kokosowy jest trawiony i metabolizowany inaczej niż pozostałe tłuszcze - ciało wykorzystuje je do produkowania energii, zamiast upychać w komórkach tłuszczowych. Zwiększenie ilości dostępnej energii stymuluje metabolizm, a jego wzrost oznacza, że organizm szybciej spala kalorie.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się jaki olej kokosowy wybrać, jakie jest jego zastosowane, cena i gdzie najlepiej go kupić, to czytajcie dalej. W naszym tekście odpowiemy na pytanie, czym się różni olej nierafinowany od rafinowanego.

Dlaczego olej kokosowy jest taki zdrowy?

Olej kokosowy - właściwości

Olej kokosowy jest powszechnie stosowany w medycynie naturalnej. Dzięki dość dużej zawartości kwasu laurycynowego ma doskonały wpływ na odporność. Olej kokosowy wykazuje działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i wirusobójcze.

Inną cenną substancją, którą można znaleźć w oleju kokosowym, jest kwas kaprylowy - ma właściwości przeciwdrożdżakowe, według niektórych źródeł pomaga ograniczyć łaknienie na cukier. Może również przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób bakteryjnych układu pokarmowego.

Ten popularny tłuszcz jest bardzo często stosowany w przypadku różnego rodzaju schorzeń skórnych - wysypki, egzemy, wypryski. Badania wykazały również, że działa kojąco i łagodząco na skórę po oparzeniach. Olej kokosowy sprawdza się również przy tzw. stopie sportowca, czyli przewlekłej grzybicy stóp.

Naturalny i zdrowy zamiennik pasty do zębów dla dzieci

Nierafinowany i rafinowany olej kokosowy

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje oleju kokosowego - rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy pozyskuje się z tłoczenia suchego miąższu, a następnie przechodzi różne procesy oczyszczania m.in. z barwy i zapachu. Niestety jest uważany za mniej wartościowy, gdyż w tym procesie zostaje utracona część jego dobroczynnych właściwości. Zaleca się go używać jako kosmetyku lub do smażenia.

Drugim rodzajem jest olej nierafinowany, który wytwarza się na zimno ze świeżego miąższu i nie poddaje dalszej obróbce. Jest to najstarsza i najbardziej naturalna metoda jego pozyskiwania, dlatego nierafinowany olej kokosowy jest zazwyczaj znacznie droższy. Najlepiej kupić go w celu uzupełniania diety w cenny kwas laurynowy, który wspomaga układ immunologiczny. Nierafinowany olej kokosowy jest zaliczany do żywności prozdrowotnej, a jego spożywanie opóźnia rozwój chorób cywilizacyjnych - nadciśnienia i otyłości.

Jak odróżnić olej kokosowy rafinowany od oleju nierafinowanego? Taka informacja jest zawsze zamieszczona na opakowaniu produktu.

Olej kokosowy dobry na odchudzanie

Olej kokosowy - zastosowanie

Olej kokosowy jest stosowany głównie w kuchni i kosmetyce. W kuchni można używać go na bardzo wiele sposobów - zamiast masła i smarować nim chleb, jako dodatek do dressingów i sosów sałatkowych, na jego bazie można przygotować ciasta i desery. Wiele osób używa go również do smażenia. 

W kosmetyce jest używany na niezliczoną ilość sposobów. Składniki zawarte w oleju kokosowym opóźniają procesy starzenia się skóry, a przez to pomagają utrzymać młody wygląd. Dzięki temu olej z kokosa pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek, zwiotczeniu skóry i plamom starczym. Ten produkt znakomicie wpływa na kondycje końcówek włosów - możecie go nakładać na mokre lub suche włosy. Wcierany w skórę głowy zapobiega ich wypadaniu - zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Olej kokosowy jest również świetnym środkiem nawilżającym. Możecie go aplikować bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną skórę.

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie w urodzie

Olej kokosowy do smażenia

Olej kokosowy jest odporny na działanie wysokich temperatur. W sklepach jest dostępny w formie stałej, a konsystencją przypomina masło, a nie olej. Umieszczony na patelni, rozpuszcza się w dość niskiej temperaturze - 23-26 stopni Celsjusza. Potrawy przygotowywane na oleju kokosowym mogą mieć delikatny kokosowy posmak, który może niektórym przeszkadzać, ale w sprzedaży znajdziecie również bezzapachowy olej kokosowy.

Mimo że rafinowany olej kokosowy ma mniej właściwości zdrowotnych niż jego nierafinowany brat bliźniak, ale i tak jest uważany za najzdrowszy olej rafinowany, jaki stworzył człowiek. Dlatego rafinowany olej kokosowy jest dobrym wyborem do smażenia lub pieczenia. Jest to rozsądny i ekonomiczny wybór, z którego nadal będzie korzystało wasze zdrowie.

Dieta kokosowa - czy warto ja zastosować?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/3 miesiące temu
u mnie olej kokosowy pojawiał się, ale właśnie taki zapachowy, w pielęgnacji włosów i bardzo przesuszonej skóry, więc nie przyszło mi na myśl, żeby używać go do smażenia, ale coraz częściej właśnie się nawet wśród znajomych spotykałam ze smażeniem na oleju kokosowym i postanowiłam dać mu szansę, w ekopiramidzie zamówiłam sobie taki bezzapachowy, bio i sprawdza się faktycznie świetnie, nic się nie pali a na smak jak najbardziej nie oddziałuje
/6 miesięcy temu
@nick: nie stoję w sklepie przed półką, tylko czytam artykuł i chciałbym się w końcu dowiedzieć co i jak wygląda zanim pójdę do sklepu. Czy to jasne? Czy nie dociera do główki. Ten artykuł jak setki podobnych - coś niby piszą aby tylko napisać. I nic z tego nie wynika.
/6 miesięcy temu
"Pisze"??? Chyba "jast napisane"!!! Ludzie wróćcie do podstawówki!!!
POKAŻ KOMENTARZE (2)