Włoszki do pizzy dodają mozzarellę, bo ma o połowę mniej tłuszczu niż ser żółty. Najlepsza jest mozzarella w wodnej zalewie (wędzona zawiera dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie). Niech plasterki położone na pizzę będą cienkie.
* Ciasto – im cieńsze, tym lepiej.
Dzięki temu zaoszczędzisz sporo kalorii, a pizza zyska na smaku. Najlepiej jeśli przygotujesz je z razowej mąki, która obfituje w błonnik i na dłużej pozostawi uczucie sytości. Do ciasta możesz dodać ulubione ziarna i przyprawy.
* Sos – najzdrowszy dodatek do pizzy.
Zawarty w pomidorach przeciwutleniacz, po podgrzaniu ma jeszcze silniejsze dzałanie przeciwnowotworowe. Do sosu dodaj oliwę z oliwek, która zaopiekuje się twoim sercem oraz sprawi, że pizza będzie smakować prawdziwie śródziemnomorsko.
* Dla smaku – różnorodność ziół.
Zawarte w nich olejki eteryczne poprawiają trawienie, a one same są przepełnione przeciwutleniaczami. Nie zapomnij o bazylii, która poprawi twoje trawienie i zapewni płaski brzuch (zapobiega wzdęciom). Postaraj się, aby dodawane przez ciebie zioła były świeże.
* Dodatki - zadbaj o kolor.
Dzięki pizzy możesz wzbogacić dietę w warzywa i owoce. Im bardziej kolorowa, tym lepiej, bo związki nadające roślinom intensywną barwę to cenne dla organizmu przeciwutleniacze. A na dodatek kolorowe danie przyjemniej sie je.
* Zrezygnuj z krewetek (bomba cholesterolowa), salami (najbardziej tłusta kiełbasa), bekonu (źródło niezdrowych nasyconych tłuszczów), ananasa (słodka pułapka podwyższająca poziom glukozy we krwi)