POLECAMY

O plusach i minusach ciemnego pieczywa

Ciemne pieczywo ma mnóstwo błonnika, który poprawia trawienie, może jednak podrażniać żołądek. Poznajcie jakie są zalety i wady ciemnego chleba.

O plusach i minusach ciemnego pieczywa fot. Panthermedia
Zalety ciemnego pieczywa

* długie poczucie sytości - ma niski indeks glikemiczny, przez co zaspokaja apetyt na znacznie dłuższy okres czasu niż pieczywo jasne, którego wskaźnik IG jest prawie dwa razy większy. Dlaczego? Bo ciemne pieczywo nie powoduje gwałtownego skoku glukozy i dlatego zjedzenie grahamki sprawia, że czujesz się najedzona nawet przez kilka godzin.

* źródło witamin - ciemne pieczywo ma więcej witamin z grupy B i dlatego korzystnie wpływa na twoją skórę oraz układ nerwowy. Dodatkowo odnajdziesz w nim ogrom żelaza, cynku i magnezu.

* poprawia sylwetkę - kromka ciemnego pieczywa ma nawet o 50 kalorii mniej od jasnego! Dodatkowo dzięki mące, z której jest wytwarzany dostarcza organizmowi sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i spowalnia wchłanianie cukru (zapobiega cukrzycy).

Wady ciemnego pieczywa

* nie wszyscy mogą go jeść - ciemny chleb jest ciężkostrawny, bowiem z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów złożonych jego trawienie trwa dłużej i wymaga znacznie większych pokładów energii. Zrezygnuj z tego rodzaju pieczywa, jeśli masz wrażliwy żołądek.

* podróbki są wszędzie - wielu producentów oszukuje klientów zabarwiając jasny chleb karmelem. Takie pieczywo nie tylko jest pozbawione witamin i błonnika, ale ma również znacznie więcej kalorii.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)