POLECAMY

Dieta bezglutenowa wcale nie taka zdrowa! Poznaj najważniejsze zboża dla bezglutenowców.

Dieta bezglutenowa wciąż zyskuje na popularności, a gluten to żywieniowy „wróg” numer jeden. Okazuje się, że przejście na dietę bezglutenową bez zbilansowania jadłospisu oraz odpowiedniej edukacji żywieniowej może być niebezpiecznie dla zdrowia i wręcz sprzyjać tyciu! Zdziwiona?

Barbara Dąbrowska / 5 miesięcy temu

Ciemna strona diety bezglutenowej

Na fali popularności diety bezglutenowej wiele osób decyduje się na rezygnację z glutenu bez medycznej przyczyny. Nie wystarczy jednak zastąpić produktów na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia bezglutenowymi odpowiednikami.

Coraz więcej danych wskazuje, że dieta bezglutenowa ma swoją ciemną stronę. Budowanie jadłospisu na bazie przemysłowych produktów bezglutenowych, które w składzie mają zazwyczaj przede wszystkim przetworzony, oczyszczony ryż i kukurydzę może nieść ze sobą znaczące ryzyko zdrowotne.

Amarantus – niedoceniane pseudozboże bezglutenowe. Zobacz jak je wykorzystać!

Zdrowie zagrożone

Badanie przeprowadzone wśród 98 osób z celiakią, które przeszły na dietę bezglutenową wykazało pogorszenie parametrów zdrowotnych po roku jej stosowania. Nieprawidłowo zbilansowana dieta bezglutenowa przyczynia się do wzrostu wagi, zwiększenia ciśnienia tętniczego i stężenia glukozy we krwi. Odnotowano także spadek „dobrego” cholesterolu HDL i powiększenie obwodu talii, który jest wskaźnikiem otyłości brzusznej.

Nie wystarczy zatem prosta zamiana produkt glutenowy – produkt bezglutenowy. Rezygnując z glutenu należy stawiać przede wszystkim na nieoczyszczone zboża i nasiona naturalnie bezglutenowe, które wzbogacą posiłki w błonnik, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Warto także skorzystać z pomocy specjalisty dietetyka, które pomoże zbilansować jadłospis i przekaże niezbędną wiedzę. Edukacja żywieniowa w diecie bezglutenowej to często pomijany, ale bardzo ważny aspekt.

Zobacz najważniejsze nasiona i zboża dla wszystkich osób, które stosują dietę bezglutenową lub ograniczającą pszenicę.

Dieta bezglutenowa ma wielu zwolenników i przeciwników. Poznajcie jej założenia, wady i zalety

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)