Na czym polega dobroczynne działanie polifenoli?

Polifenole stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Występują w roślinach, najczęściej w połączeniu z cukrami, choć mogą także występować w postaci wolnej. Nie są wytwarzane przez organizmy zwierzęce. Sprawdź, na co wpływają.

granat zawiera polifenole

Fot. Fotolia

Czym jest gęstość odżywcza?

Polifenole – co dobrego oferują?

Związki polifenolowe w organizmach zwierząt przede wszystkim hamują powstawanie wolnych rodników, które niekorzystnie utleniają w organizmie wiele związków. Mogą także „zmiatać” już wytworzone wolne rodniki. Hamują działanie enzymów utleniających: lipooksygenazy i cyklooksygenazy. Polifenole wiążą się także z jonami metali, które wpływają na powstawanie wolnych rodników.

Wolne rodniki są o tyle niebezpieczne, iż wpływają na powstawanie wielu chorób. Polifenole działają profilaktycznie i leczniczo, gdyż same utleniają się, zapobiegając utlenianiu innych ważnych związków w naszym organizmie, co prowadzi do rozwoju chorób.

Zobacz też: Wojna antyutleniaczy z wolnymi rodnikami

Polifenole – działanie przeciwnowotworowe

Bezpośredni związek z działaniem przeciwnowotworowym ma aktywne usuwanie wolnych rodników przez związki polifenolowe. Wolne rodniki niszczą strukturę ludzkiego DNA, powodując jego mutacje.

Przy następnym podziale komórki powstają komórki potomne o zmienionym, nieprawidłowym kodzie.

Gdy takie komórki niepohamowanie zaczną się dzielić – powstaje nowotwór.

Związki fenolowe zmniejszają i hamują powstawanie szkodliwych wolnych rodników. Dodatkowo kwercetyna hamuje podział komórek rakowych i wpływa na ich „śmierć”.

Polifenole – działanie przeciwmiażdżycowe

Z uwagi na to, że polifenole zmniejszają działanie m.in. lipooksygenazy, hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie. Działają także antyagregacyjnie (hamując działanie cyklooksygenazy) i zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, ochraniając je.

Niektóre z polifenoli, jak np. hyperozyd, wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi.

Katechiny obniżają stężenie cholesterolu całkowitego we krwi i frakcji „złego” cholesterolu LDL, antocyjany podwyższają frakcje „dobrego” cholesterolu HDL. Polifenole hamują także utlenianie się cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

Zobacz także: Rodzaje przeciwutleniaczy

Polifenole – działanie przeciwcukrzycowe

Katechiny charakteryzują się działaniem przeciwcukrzycowym: wpływają na tworzenie się insuliny oraz intensywniejsze przekształcanie się proinsuliny w insulinę. Hamują także wytwarzanie glukozy w wątrobie, obniżając stężenie cukru we krwi.

Polifenole – działanie przeciwdrobnoustrojowe

Niektóre źródła podają, że katechiny i kwercetyna działają przeciwwirusowo na wirus HIV. Katechiny ochraniają komórki wątroby podczas wirusowego zapalenia wątroby typu A i B. Mogą także hamować szkodliwy dla zdrowia rozwój bakterii, w tym Helicobacter pylori, która przyczynia się do powstawania raka żołądka. Kwercetyna działa przeciwwirusowo na wirus opryszczki wargowej i narządów płciowych (Herpes simplex – HSV1 i HSV2).

Zarazem katechiny przyczyniają się do zwiększenia dobroczynnych drobnoustrojów w organizmie ludzkim, takich jak bifidobakterie i bakterie kwasu mlekowego.

Polifenole – działanie przeciwalergiczne

Kwercetyna hamuje uwalnianie histaminy, związku produkowanego w dużej ilości podczas kontaktu z jakimś alergenem. Odpowiada za zaczerwienie skóry, obrzęk, świąd, kichanie. Kwercetyna zmniejszając produkcję histaminy działa antyalergicznie.

Inne działania

Polifenole, „zmiatając” wolne rodniki, wpływają także korzystnie na oczy oraz mózg człowieka, zapobiegając:

  • demencji starczej,
  • chorobie Alzheimera czy Parkinsona,
  • zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.

Badania wskazują, że polifenole występujące naturalnie w pokarmach wykazują się skuteczniejszym działaniem niż syntetyczne.

Zobacz także: Wolne rodniki a uczucie sytości

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)