Masło czy margaryna - co wybierać

chleb z masłem fot. Fotolia
Ile razy zastanawiałaś się, który produkt do smarowania będzie lepszy? Nasze zestawienie rozwieje twoje wątpliwości!
Agata Bernaciak / 11.09.2012 14:59
chleb z masłem fot. Fotolia

Na temat masła i margaryny wciąż krąży mnóstwo opinii, często nawet sprzecznych z rzeczywistością. Bardziej smakuje ci masło, ale boisz się cholesterolu? A może preferujesz margarynę, ale uważasz, że ma niedostateczne ilości witamin A D i E? Zobacz, co charakteryzuje produkty do smarowania dostępne w naszych sklepach.

Cała prawda o maśle

Masło otrzymywane jest ze śmietany mleka krowiego. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość tłuszczu, która może sięgnąć nawet 80%. Masło - tak jak inne tłuszcze zwierzęce - zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą mieć zły wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Właśnie z tego powodu znacznie korzystniej, jeśli będą zajadać się nim młodzi ludzie, aniżeli seniorzy. Nieocenioną zaletą tego produktu jest jego nasycenie witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach.

Choć masło jest łatwo przyswajane przez nasz organizm, lepiej jadać je sporadycznie (3/4 razy w tygodniu). O ile nie chorujesz na miażdżycę, twój poziom cholesterolu jest w normie i stosujesz zbilansowane menu, w którym nie królują zwierzęce tłuszcze, nie musisz obawiać się negatywnych skutków jego obecności w diecie.

Uwaga! W żadnym wypadku nie staraj się smażyć na maśle! Dlaczego? Bo bardzo łatwo się przypala, a w jego dymie znajdują się związki chemiczne niebezpieczne dla zdrowia.

Cała prawda o margarynie

Produkt ten pochodzi z tłuszczy roślinnych, które są dodatkowo wzbogacane witaminami A, D i E, oryginalnie znajdującymi się w maśle. Poza tymi składowymi częściami, w margarynie obecny jest również kwas foliowy, kwasy Omega-3, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe, chroniące organizm przed chorobami układu krwionośnego. Margaryny nie maja wpływu na poziom cholesterolu we krwi, ale są bardzo kaloryczne (tak jak i masło). Właśnie z tego powodu nie powinniśmy bezkarnie się nimi zajadać.

Cała prawda o miksach

Produkty te to mieszanki i masła i margaryny. Podczas zakupów kieruj się jego konsystencją - im miększy, tym lepiej. Nieocenioną zaletą miksów jest wysoka (i stała!) zawartość witamin pochodzących z mleka oraz obecność witamin z grupy B. Miksy zawierają znacznie mniej niezdrowych kwasów tłuszczowych niż masło, a jednocześnie więcej korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Redakcja poleca

REKLAMA