POLECAMY

Marchewka - samo zdrowie

Znana była już w Starożytności, jednak ze względu na swój smak, który dalece różnił się od tego, jaki znamy obecnie, nie była wówczas zbyt ceniona. Dopiero w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam dziś odmiana o jędrnym korzeniu i słodkawym posmaku, na dobre weszła do naszego jadłospisu.

Znana była już w Starożytności, jednak ze względu na swój smak, który dalece różnił się od tego, jaki znamy obecnie, nie była wówczas zbyt ceniona. Dopiero w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam dziś odmiana o jędrnym korzeniu i słodkawym posmaku, na dobre weszła do naszego jadłospisu.

Marchewka, bo o niej tu mowa jest tanim i powszechnie dostępnym warzywem o intensywnym, żółtopomarańczowym zabarwieniu. Często spotykamy ją w najróżniejszych daniach lub jako składnik popularnych soków. Obecnie znamy ponad 60 odmian marchwi jadalnej, z których najpopularniejszymi są lenka, karota i amsterdamka. Istnieje też marchew dzika o białym lub żółtym zabarwieniu.

Marchewka

Znaleźć w niej możemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich, jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.

Marchew ma bardzo pożądany wpływ na naszą skórę - delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę - dzięki czemu poleca się ją latem, gdy się opalamy. Inną zaletą marchwi - chyba najlepiej nam znają - jest jej korzystny wpływ na nasze wzrok. Zawdzięczamy to obecności beta-karotenu. Ten sam związek ma jednak też i inne właściwości. Przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami. Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.

Warto zwrócić uwagę na obecność w marchewce inozytolu. Związek ten jest głównym składnikiem lecytyny, funkcjonuje jako substancja lipotropowa (tzn. związek, który zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie). Jeżeli wątroba staje się nadmiernie obciążona przez tłuszcz i cholesterol, upośledzeniu ulegają liczne jej funkcje, co koniec końców negatywnie odbija się na całym organizmie. Przypuszcza się też, że niedobór inozytolu w organizmie może być przyczyną niepłodności u mężczyzn.

Marchewkę najlepiej spożywać na surowo. Jest wówczas najbardziej wartościowa, choć ceną za to jest jej większa ciężkostrawność. Ugotowana staje się o wiele bardziej lekkostrawna, dzięki czemu mogą ją jeść już malutkie dzieci. Obróbka termiczna sprawia jednak, iż traci ona część swoich wartości odżywczych.

Jakub Bartosik
źródlo: artelis.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (27)
/rok temu
Mowa o surowej marchwi a nie soków kupionych w marketach !! Ja robię codziennie soki z marchwi kupuje co 3-4 tyodnie 20kg marchwi i ja wypijam a z wiórów robie ciasto marhcewkowe albo dodaje do sałatek albo po prostu wyrzucam. LEPIEJ SAMEMU ZROBIC SOK moze to drozej wyjsc ale SAMO ZDROWIE. pozdrawiam technik żywienia
/rok temu
Gratuluje wiedzy ...Nigdy w życiu wit A nie wystepuje w marchwi czy pomidorach ! Kto wam tak powiedział?? Marchew ma beta karoten,który nasza wątroba przerabia na wit A Producenci soków robią Wam wode z mózgu,pisząc na butelkach z sokiem marchwiowym,że zawiera witA .kŁAMSTWO bo jest to wit A syntetyczna a za taką dziekuję bardzo /....
/rok temu
A i dodam jeszcze,że warzywka jedzmy tylko i wyłącznie takie , o których wiemy gdzie rosły ...Trudne wiem .Ale roślina nie posiada układu wydalniczego i cokolwiek toksycznego "zassie" to wyladuje w waszym żoładku czy tegop chcecie czy nie ...Niestety taka jest prawda o warzywkach. Te wszystkie dzisiejsze artykuły byłyby fajne ale jakies 30 lat temu nie dzis ...wybór należy do was ..
POKAŻ KOMENTARZE (24)