Maltodekstryna – czy jest składnikiem groźnym dla zdrowia?

Kobiety jedzące posiłek fot. Adobe Stock
Maltodekstryna często stawiana jest na tej samej „półce” co glutaminian sodu, benzoesan sodu i inne szkodliwe dodatki do żywności. Czy w rzeczywistości jest się czego bać?
Wioletta Górecka / 17.01.2019 14:07
Kobiety jedzące posiłek fot. Adobe Stock

Jeśli jesteś świadomym konsumentem, z pewnością przed wrzuceniem produktów do koszyka przeglądasz ich skład. Jeśli nie – powinnaś. Wiele składników, nawet w najpopularniejszych produktach, jest bardzo szkodliwych na dłuższą metę. Inne tylko kojarzą się negatywnie, jednak w rzeczywistości nie wyrządzają większej krzywdy. Co powinnaś wiedzieć o maltodekstrynie?

Czym jest maltodekstryna?

Maltodekstryna należy do hydrolizatów skrobiowych, a więc substancji dodawanych do żywności w celu poprawy jakości, konsystencji oraz wyglądu produktów spożywczych. Jest bardzo często wykorzystywana w przetwórstwie spożywczym. Maltodekstryna jest białym proszkiem, który po dodaniu do niego wody, tworzy lepką strukturę. Jest ona wielocukrem, stworzonym z połączonych ze sobą cząsteczek cukrów prostych. Maltodekstrynę uzyskuje się przez upłynnienie skrobi za pomocą enzymu alfa-amylazy – rozkłada on wielocukry na mniejsze cząsteczki.

Gdzie znajdziemy maltodekstrynę?

Maltodekstryna ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i dodawana jest do wielu produktów. Do najbardziej popularnych należą jednak:

  • produkty w proszku i przyprawy
  • wędliny i mięsa
  • sosy
  • żywność dla niemowląt
  • słodziki
  • napoje i odżywki dla sportowców.

Jakie zastosowanie maltodekstryna ma w sporcie?

Maltodekstryna w sporcie

Osoby uprawiające sport szczególnie muszą dbać o prawidłowe odżywianie i dostarczanie energii pracującym mięśniom. W tym celu pomocne są różne odżywki i suplementy na zwiększenie masy mięśniowej. Niektóre produkty modyfikowane, dzięki współczesnej nauce, okazują się czasem lepsze w działaniu niż w postaci wyjściowej. Jedną z takich substancji jest właśnie maltodekstryna. Znanym faktem jest, że mięśnie podczas wysiłku energię czerpią głównie z glukozy. Rozwój techniki i medycyny sprawił, że w sporcie coraz częściej stosowana jest glukoza także w postaci maltodekstryny. Często dodawana jest do odżywek – węglowodanowych oraz węglowodanowo- białkowych. Liczne badana potwierdzają także skuteczność maltodekstryny w kwestii żywienia w sporcie.

Czy maltodekstryna jest szkodliwa?

Pomimo tego, że wszelkie zagęszczacze i poprawiacze smaku, zapachu czy konsystencji kojarzą się negatywnie, to maltodekstryna nie należy do bardzo niebezpiecznych dla zdrowia środków. Co prawda wskazuje się na negatywny wpływ na florę bakteryjną w układzie pokarmowym, a także posiada ona stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, jednak nie jest to środek wyraźnie niebezpieczny. Jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny, podnoszący poziom cukru we krwi, produkty zawierające ten składnik powinny być ostrożnie spożywane przez cukrzyków oraz osoby ze skłonnością do nadwagi.

Jaki wpływ maltodekstryna ma na zdrowie?

Uniknięcie spożywania maltodekstryny może być trudne – dodawana jest bowiem do większości produktów spożywczych. Zdrowe osoby nie powinny obawiać się jej spożycia, ostrożność powinny zachować jednak osoby z cukrzycą typu I i II. Warto pamiętać o tym, że maltodekstryna to produkt wysoko przetworzony, nie jest więc produktem wartościowym w kwestii zawartości składników odżywczych – dostarcza wyłącznie niewielkie ilości sodu oraz węglowodany. Jest bardzo łatwo przyswajana przez organizm, powoduje błyskawiczny wzrost poziomu glukozy we krwi.

To także może cię zainteresować!

W tych produktach ukrywa się cukier, choć nigdy byś nie podejrzewała!
Czy cukier jest naprawdę aż tak szkodliwy, jak się uważa?
Tłuszcz czy cukier - co bardziej niszczy smukłą sylwetkę? 

Redakcja poleca

REKLAMA