Jesienią i zimą mamy ochotę na cięższe, sycące śniadania, które nas rozgrzeją i dadzą energię na cały dzień. Poznajcie nasz pomysł na śniadaniowy makaron z boczkiem, szpinakiem i sadzonym jajkiem! Pycha!
Fot. Materiały prasowe Lubella
Makaron z boczkiem, szpinakiem i sadzonym jajkiem - przepis na sycące śniadanie
Składniki:
• Makaron Lubella Fale (1 op.)
• Szpinak (200g)
• Boczek wędzony w plastrach (200g)
• Czosnek (5 ząbków)
• Jajka (5 szt.)
• Śmietanka 30% (100ml)
• Sól, pieprz
• Olej
• Orzeszki piniowe (30g)
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Ma patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekany czosnek i szpinak, następnie czekamy, aż szpinak lekko się poddusi i dajemy śmietankę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy z makaronem.
- Wykładamy na talerze, a na osobnej patelni smażymy jajka sadzone. Gdy są gotowe układamy na każdej porcji jedno i posypujemy orzeszkami pinii.