Magnez - jak łączyć dania

Magnez - jak łączyć dania fot. fotolia
Magnez to bardzo ważny składnik diety. Zobacz, jak komponować dania, by go nie zabrakło - zwłaszcza w okresie przedwiosennym!
/ 13.03.2013 16:30
Magnez - jak łączyć dania fot. fotolia

Dlaczego jest tak potrzebny?

  • Magnez pomaga utrzymać prawidłowy rytm serca, zapewnia jego właściwe dotlenienie i chroni przed zmianami miażdżycowymi
  • Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i zapobiega ich skurczom
  • Bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych i pomaga pokonać stres
Najlepszym źródłem magnezu jest: kakao, ciemna czekolada, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, orzechy, warzywa strączkowe i o zielonych liściach, awokado. Zobacz, w jaki sposób łatwo wzbogacisz nimi potrawy.

Najlepsze połączenia produktów zawierających magnez

1. Szpinak + kurczak

Z tych składników da się przygotować co najmniej dwie potrawy. Pierwsza: pokrojony filet obsmaż i podduś ze szpinakiem, dodaj śmietankę i przyprawy, podaj do makaronu. Druga: filet pokrój na płaty, połóż na nich liście szpinaku i np. plastry żółtego sera, zroluj i upiecz. Smaku temu zestawowi doda ząbek czosnku.

2. Pomidory + awokado

Ten zestaw świetnie smakuje, apetycznie wygląda i jest bardzo zdrowy, zwłaszcza dla serca. Oprócz magnezu dostarcza bowiem sporo potasu (pomidory!), a te składniki regulują pracę mięśnia sercowego. Oto pomysł na szybką sałatkę: pomidory i awokado pokrój w kostkę, dodaj posiekaną cebulę oraz sok z cytryny, sól i pieprz.

3. Ciasto + czekolada

Wiele ciast zyska na smaku i wyglądzie, gdy polejemy je roztopioną czekoladą (najlepiej gorzką lub deserową, połam ją na kawałki i rozpuść z łyżką masła w gorącej kąpieli wodnej). Dzięki temu staną się też wartościowszym deserem. Posiekaną lub startą czekoladę możesz również wymieszać z ciastem ucieranym.

Redakcja poleca

REKLAMA