Magiczna moc czerwonego buraka

Burak - niby taki niepozorny, od dzieciństwa widywany u babci na działce czy na niedzielnym talerzu. Kto by przypuszczał, że może mieć aż tak uzdrowicielski wpływ na naszą skórę, zdrowie czy samopoczucie. Oto przepisy medycyny ludowej, jednak tym razem nie na dania...

fot. Nieznane

Medycyna ludowa stosuje buraki czerwone w bardzo wielu schorzeniach. Jest to świetny lek na anemię, niską odporność, chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia, nadkwasotę czy dolegliwości układu trawiennego. Uważa się, że buraki wzmacniają system nerwowy i poprawiają pamięć, wzmacniają naczynia krwionośne, leczą przeziębienia a także… chorobę dnia poprzedniego.

Syrop przeciw kaszlowy

3 duże buraki czerwone umyć, obciąć ogonki, ale nie obierać. Wyciąć w środku duże stożkowe otwory. Wsypać do nich cukier i wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż buraki zmiękną, a w otworach pojawi się syrop. Małym dzieciom można podawać 1 łyżeczkę takiego syropu dziennie, starsze dzieci mogą pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. 

Koktajl przeciw anemii

3 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z buraka wymieszać z 1 łyżeczką soku z dzikiej róży i sokiem połówki cytryny. Dodać kefir i wymieszać. Taki koktajl pić 2 razy dziennie po 1 szklance.

Kwas buraczany na wątrobę i na kaca

1 kg buraków opłukać, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w glinianym naczyniu lub szklanym słoju. Zalać 2,5 litrami letniej przegotowanej wody, na wierzchu położyć kromkę prawdziwego żytniego chleba. Odstawić w chłodne miejsce na 5 dni. Po tym czasie barszcz przelać do butelek, zakorkować je i odstawić w spiżarni (lub innym ciemnym miejscu).W przypadku problemów z wątrobą pić pół szklanki takiego napoju po głównych posiłkach – 3 razy dziennie. Jest to też świetny zakwas do barszczu czerwonego.

Płukanka łagodząca ból gardła

Surowego buraka zetrzeć na tarce lub przepuścić przez sokowirówkę. Odcisnąć sok i dodać do niego łyżeczkę octu jabłkowego lub winnego. Płukać bolące gardło kilka razy dziennie.

Zobacz też: Jak skomponować idealne śniadanie na jesień

Syrop na nadciśnienie

Sok z buraków wymieszać z miodem w proporcji 1:1. Pić po 1 łyżce 3 razy dziennie.

Na owrzodzenia

Świeżo utarta miazgę buraczaną przykładać kilka razy dziennie na chore miejsca. Trzymać około 30 minut.

Zobacz też: Czy warto usuwać znamiona?

Pomoc w czasie laktacji

Liście buraka ćwikłowego lekko zbić tłuczkiem do mięsa obłożyć nimi obolałe piersi. Owinąć bandażem i trzymać tak godzinę. Taki okład łagodzi stany zapalne sutków.

Czerwone buraki na grzybicę stóp

Surowego buraka zetrzeć na tarce i taką miazgę nałożyć na stopy, zawinąć w torebkę foliową i ręcznik. Trzymać przez 2 godziny. Kuracja powinna trwać minimum 2 tygodnie.

Sok z buraka na wytrzymałość

Najnowsze doniesienia brytyjskich naukowców mówią, że picie soku z buraków podczas ćwiczeń zwiększa naszą wytrzymałość o 16%. Dzieje się tak za sprawą nitratyn zawartych w warzywie, które są przetwarzane w organizmie na tlenek azotu - ten natomiast sprawia, że podczas wysiłku zużywamy mniej tlenu dzięki czemu uczucie zmęczenia jest mniejsze.

Czym jest gęstość odżywcza?
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
~krystian.signum/rok temu
Coraz więcej ludzi chce mieć swój własny
PAKIET PRYWATNEJ OPIEKI MEDYCZNEJ
bo na państwową coraz trudniej liczyć...

Masz dość kolejek do lekarzy?
Wykup abonament medyczny już od 65 zł i nie czekaj miesiącami na wizytę u lekarza.

http://poznaj.omsignum.pl/LEP72465938
~Anna z Oławy/rok temu
Od dłuższego czasu ucieram buraki czerwone ( bycze serca) dodaję jabłko i banana, taką sałatkę zjadam między posiłkami.
Dobrze się przy tym czuję, utrzymuję stałą wagę, wróciło mi poczucie humoru, no i menopauza spokojnie przechodzi. Oddaje honorowo krew ( zdałam już 28litrów). Chcę dodać, że buraki przywracają młodość i ją utrzymują. Obym jak najdłużej mogła je konsumować. Wszystkim czytelnikom życzę tego samego.
~Stefan/2 lata temu
Tlenek azotu zawarty w burakach dodaje mocy , krew jest lepiej natlenowana, przez co mięśnie mogą dłużej pracowac obarczone nawet dużym wysiłkiem, poprawia potencje , 300 ml koncentratu z buraka na 1litr rosołu ! Potęga ! ! !