Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
NNKT są to wielonienasycone kwasy, których nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować, dlatego muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Należą do nich głównie kwas linolowy i alfa-linolenowy. NNKT można podzielić na dwie niewiele różniące się pod względem właściwości biologiczne kwasów. Podział ten uzależniony jest od umiejscowienia nienasyconego wiązania. W przypadku, kiedy takie wiązanie znajduje się na miejscu 3. to mówimy o kwasach omega-3, natomiast jeśli jest na 6. pozycji, to określamy je jako omega-6.
Zobacz także: Gdzie występują wielonienasycone kwasy tłuszczowe?
Kwasy omega-3
Głównym źródłem kwasów omega-3 jest tłuszcz ryb morskich (szczególnie makrele, łososie, sardynki). Ryby produkują duże ilości tego kwasu ponieważ jego obecność jest niezbędna do przetrwania w zimnych wodach morskich. Powinny one stanowić podstawę naszej diety, ponieważ pozytywnie wpływają na:
- funkcjonowanie mózgu - poprawiają pamięć oraz koncentrację;
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
- Obniżanie ciśnienia tętniczego krwi;
- elastyczność skóry - łagodzą reakcje alergiczne.
Kwasy omega-6
Kwasy z rodziny omega-6 są niezbędne do prawidłowego wzrostu organizmu, gojenia się ran, funkcjonowania nerek, wątroby, a także zapobiegają zakażeniom. Głównym ich źródłem jest olej słonecznikowy, kokosowy, z pestek winogron, kukurydziany oraz sojowy. Dodatkowo występują w margarynach. Należy jednak pamiętać, że oleje roślinne bogate w te kwasy powinno spożywać się w postaci surowej. Smażenie z zastosowaniem powyższych kwasów mogą przyczyniać się do powstawania związków o charakterze kancerogennym. Zaleca się aby utrzymywać proporcję kwasów omega-6/omega-3 w stosunku 4:5, czyli np. na 4 łyżeczki oleju sojowego powinno przypadać 5 łyżeczek kwasu lnianego.
Zobacz także: Cała prawda o NNKT