POLECAMY

Które choroby wymagają stosowania specjalnej diety?

Wystąpienie i przebieg niektórych chorób zależy od tego, jak się odżywiamy. Które choroby są nazywane dietozależnymi? Jakie choroby wymagają stosowania diety ułożonej przez lekarza?

Które choroby wymagają diety?

Fot. Fotolia

Choroby dietozależne to schorzenia, których rozwój, a także terapia w dużej mierze zależy od tego, co jemy, jak często i w jakich ilościach.

Niewłaściwa dieta wpływa na rozwój chorób. Zbilansowana i odpowiednio zaplanowana w oparciu o dane kliniczne może natomiast sprawić, że poczujemy się lepiej. Warto więc z diagnozą choroby w ręku poradzić się dietetyka. Szczególnie jeśli cierpimy na chorobę dietozależną.

Choroby dietozależne

  • cukrzyca I i II typu,
  • nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia,
  • osteoporoza,
  • choroby nowotworowe,
  • celiakia,
  • otyłość,
  • dna moczanowa,
  • próchnica.

W sumie do chorób dietozależnych można zaliczyć ponad 80 schorzeń, na które w Polsce choruje blisko 12 milionów ludzi.

Zobacz także: Do czego prowadzi niezdrowa dieta?

– "Często to niewłaściwa dieta, bogata w cukry toksyny, białko, tłuszcz, wolne rodniki czy błonnik może być przyczyną rozwoju choroby i pogarszania się stanu zdrowia. Odstawienie konkretnych składników i zmiana nawyków żywieniowych, a także wprowadzenie potraw bogatych np. w witaminy i minerały może wpłynąć pozytywnie na organizm.

Dlatego też analiza menu, a następnie zaplanowanie zbilansowanej diety, jest konieczne dla uniknięcia dalszego rozwoju schorzenia i pojawiania się powikłań. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób np. z cukrzycą, nowotworem, kamicą nerkową, dną moczanową, a także u osób po zawale serca" – mówi dietetyk kliniczny mgr Małgorzata Pelikan z Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach.

Jaka dieta zapobiega chorobom?

Dieta może spełniać także rolę profilaktyczną, minimalizując ryzyko wystąpienia choroby. Jest ona zalecana szczególnie osobom, u których w rodzinie występują schorzenia dietozależne, zwłaszcza cukrzyca, choroby układu krążenia i otyłość. – "Dietę można ustalić także profilaktycznie, pod kątem ryzyka konkretnej choroby. Dietetyk zaplanuje dla nas wówczas zrównoważony bilans energetyczny, skomponuje skład diety, określi liczbę posiłków, a także sposób ich przygotowywania" – mówi Małgorzata Pelikan.

O diecie powinniśmy także pomyśleć odbierając wyniki badań krwi. Jeśli wskazują one np. podwyższony poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów lub poziom glukozy lub zaniżone poziomy hemoglobiny, cholesterolu HDL czy białka niezbędna jest konsultacja z dietetykiem. Wpływ na wyniki może mieć to, co jemy.

Źródło: Biuro prasowe 4Health Centrum Dietetyki Klinicznej w Katowicach/ Guarana PR/ bj

Zobacz także: Dietetyczne aspekty leczenia cukrzycy typu 2 - fakty i mity

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)