Dzienne spożycie węglowodanów
Z węglowodanów powinna pochodzić około połowa spożywanych w ciągu dnia kalorii (dokładnie 45-50%). Jeśli więc stosujemy dietę 1500 kcal, to około 675-750 z nich powinno pochodzić z węglowodanów. Warto też wiedzieć, że 1 g węglowodanów to 4 kcal.
Polecamy: Encyklopedię zdrowia
W czym pomagają?
Węglowodany mają największy wpływ na tzw. glikemię poposiłkową (czyli stężenie glukozy we krwi po spożyciu posiłku). Jeśli więc odpowiednio je dobierzemy (pod względem zawartości i rodzaju), możemy poprawić wyrównanie cukrzycy.
Gdzie je znajdziemy?
Produkty, które zawierają węglowodany, to:
- cukier;
- glukoza;
- miód;
- dżemy;
- słodycze i wszelkie produkty słodzone (w tym także słodzone napoje);
- pieczywo;
- kasze;
- ryż;
- makarony;
- płatki zbożowe;
- ziemniaki;
- owoce;
- orzechy i migdały;
- nasiona i ziarna;
- warzywa (głównie fasola, groch, soja, soczewica oraz ciecierzyca);
- mleko;
- jogurt;
- maślanka;
- kefir;
- sery białe.
Z czego zrezygnować?
Jeśli masz cukrzycę typu 2, powinieneś unikać cukru, miodu, słodyczy, słodzonych cukrem napojów i deserów, ponieważ cukier to 100% węglowodanów.
Przeczytaj: Ogranicz sól - walcz z nadciśnieniem tętniczym!
Jak kontrolować ilość spożywanych węglowodanów?
Należy kontrolować ilość węglowodanów w naszej diecie, ponieważ spożywanie ich w określonych przez lekarza lub specjalistę proporcjach pozwoli na normalizację stężenia glukozy we krwi – głównie u osób chorych na cukrzycę.
Taką kontrolę ułatwi nam posługiwanie się wymiennikami węglowodanowymi (WW). Jeden wymiennik węglowodanowy to taka ilość wagowa danego produktu spożywczego, która zawiera 10 gramów węglowodanów przyswajalnych.