4 przepisy na dietetyczną kolację walentynkową dla dwojga
1. On dla niej: spaghetti z łososiem i koperkiem
Składniki:
500 g razowego makaronu spaghetti
300 g surowego świeżego łososia
3 łyżki cebuli
50 ml oliwy
50 ml białego wina
łyżeczka kaparów
łyżka posiekanego koperku
łyżka octu balsamicznego
4 garście rukoli
łyżka skórki otartej z cytryny
starty parmezan
Sposób przygotowania: ugotuj spaghetti. W tym czasie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i dodaj pokrojonego łososia, by się ściął. Podlej białym winem, dodaj skórkę z cytryny, kapary, sól, pieprz i koperek. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z łyżką octu balsamicznego i polej rukolę. Połącz spaghetti z łososiem. Podawaj z rukolą, całość posyp parmezanem.
2. Ona dla niego: laap neua
Składniki:
400 g mięsa wołowego (najlepiej polędwicy) lub 2 piersi z kaczki
czerwona papryczka chili pokrojona w cieniutkie paseczki
3 małe szalotki, pokrojone w drobną kostkę
1/4 pęczka dymki (3 dymki)
5 łyżek liści mięty, pociętych nożyczkami
2 1/2 łyżki sosu rybnego
1/2 pęczka kolendry, pociętej nożyczkami
2 łyżeczki ksylitolu
2 limonki
Sposób przygotowania: wrzuć na patelnię surowy ryż. Praż przez ok. 10 minut, aż się zezłoci. Kiedy przestygnie, zmiażdż wszystko w moździerzu na proszek. To rodzaj azjatyckiej zasmażki. Połóż piersi z kaczki (skórą do dołu) lub wołowinę na zimny wok i smaż 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Tłuszcz musi się wytopić. Mięso powinno być wysmażone z zewnątrz, ale nie w środku – kiedy ostygnie, posiekaj je jak najdrobniej. Rozgrzej wok, aż zacznie lekko dymić, wrzuć mięso i zdejmij z ognia. Dodaj zioła, sos rybny, sok z limonek, ksylitol i 2 łyżki sproszkowanego ryżu. Wymieszaj całość, dopraw, dodając więcej sosu rybnego lub soku z limonki. Podawaj z ryżem i warzywami.
3. Ona dla niego: czekoladowa tarta z bitą śmietaną
Spód:
25 dag mąki kukurydzianej
12,5 dag mąki ziemniaczanej
5 dag brązowego cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3/4 łyżeczki sody
100 ml mleka kokosowego
100 ml oleju rzepakowego
75 ml śmietanki sojowej
Sposób przygotowania: połącz wszystkie suche składniki, dodaj olej i mieszaj, by mąka roztarła się z tłuszczem. Wlej mleko, rozmieszaj, dodaj śmietankę i znów rozmieszaj. Wstaw do lodówki na ok. godzinę. Podziel ciasto na 2 części, lekko rozwałkuj i włóż w silikonową tortownicę, pozostawiając około 1 cm brzegu. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Wyjmij i przestudź.
Krem czekoladowy:
2 kostki tofu
8 łyżek cukru pudru
8 łyżek kakao
35 ml wody różanej
5 dag orzechów włoskich
szklanka wiśni odcedzonych z kompotu
Sposób przygotowania: zmiksuj tofu na idealnie gładką masę, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Gdy składniki się połączą, dodaj kakao, wodę różaną i znów miksuj na jednolitą masę. Posiekaj drobno orzechy i podpraż je na suchej patelni.
Bita śmietana:
1/2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania: ubij schłodzone mleko z 2 łyżkami cukru. Nałóż do upieczonego i schłodzonego spodu trochę kremu czekoladowego, ułóż na nim wiśnie i podprażone orzechy, przykryj resztą kremu. Posmaruj po wierzchu bitą śmietaną i posyp wiórkami utartej gorzkiej czekolady.
4. On dla niej: grillowane papryki z kremem z topinambura
Składniki:
2 czerwone papryki
25 dag korzenia topinambura
ok. 75 ml oliwy
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
liście jarmużu ugotowane na parze
kilka kaparów jabłkowych
zielony pieprz do dekoracji
sól do smaku
świeże zioła do dekoracji
olej do smarowania blachy
Sposób przygotowania: pokrój każdą paprykę na 4 części, ułóż na blasze wysmarowanej olejem i grilluj w piekarniku, aż będzie miękka a skórka trochę przypalona. Wyjmij paprykę i zamknij w plastikowym woreczku, by skórka zmiękła i dała się ściągnąć. Oczyść korzeń topinambura i gotuj na parze do miękkości (możesz w tym samym garnku ugotować też liście jarmużu, które posłużą ci jako dekoracja). Topinambur ostudź i zmiksuj z dodatkiem oliwy, soli i czarnego pieprzu na gładki krem. Ułóż na talerzu obrane ze skórki płaty papryki i posmaruj je gotowym kremem. Na wierzch układaj pokrojone wzdłuż kapary jabłkowe. Posyp przystawkę zielonym pieprzem i udekoruj ziołami. Do dekoracji ułóż też jarmuż i skrop oliwą.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 30% na meble i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na sfmeble.pl. Szczegóły na stronie.