Kefir, jogurt czy maślanka

Jaka jest różnica pomiędzy kefirem, jogurtem a maślanką? Podpowiadamy, który z tych produktów powinnaś najczęściej wybierać!

Mleko acidofilne, kefir i jogurt powstają z mleka pasteryzowanego, do którego dodaje się bakterie kwasu mlekowego. Podnosi to wartość odżywczą produktu, poprawia przyswajanie witamin i wapnia. Do produkcji kefiru oprócz bakterii dodaje się też drożdże, które z kolei wzbogacają napój w witaminy z grupy B. Mleko acidofilne (ukwaszone) jest wytwarzane z dodatkiem bakterii hamujących rozwój przeróżnych chorób. Maślanka natomiast powstaje podczas wytwarzania masła, dzięki temu praktycznie w ogóle nie ma tłuszczu.

Wybierz najlepszy mleczny napój dla siebie

JOGURT NATURALNY
Zawartośc kalorii: 61 kcal/100 g
Jak działa: Wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn, zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych, wzmacnia odporność organizmu.

KEFIR
Zawartośc kalorii: 51 kcal/100 g
Jak działa: Kefir może hamować rozwój niektórych nowotworów, np. jelita grubego. Pobudza apetyt, ma sporo witamin z grupy B wspomagających układ nerwowy.

MAŚLANKA
Zawartośc kalorii: 38 kcal/100 g
Jak działa: Syci, a nie tuczy. Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.

MLEKO ACIDOFILNE
Zawartośc kalorii: 45 kcal/100 g
Jak działa: Wzmacnia organizm i zapobiega biegunkom po kuracji antybiotykowej. Obniża poziom cholesterolu, ułatwia przyswajanie wapnia, fosforu i żelaza.
SKOMENTUJ (8)
Ranking najgorszych nawyków żywieniowych
KOMENTARZE (8)
Marek/rok temu
Opisano produkty "sklepowe", które z oryginałem nie mają nic wspólnego, oprócz nazwy. Kefir (zgodny z aktualną wiedzą) otrzymuje się przez rozwój w naturalnym, świeżym mleku grzybka kefirowego (tybetańskiego), nie jest kefirem produkt mleczarski z pasteryzowanego mleka, zakwaszonego mieszanką szczepów Lactobacillus. Podobnie "maślanka" nie ma walorów naturalnej maślanki.
xxxxxxxxxx/rok temu
komuś się coś pomyliło. Dzisiaj maślanka jest robiona z mleka. Owszem kiedyś była wyrobem ubocznym przy produkcji masła.
gość/3 lata temu
czy ta Pani na zdjęciu ma pod nosem napewno mleko?:-)
POKAŻ KOMENTARZE (8)