Karta dań dla pięknej skóry

kobieta, usta, czerwone usta, szminka, truskawka
Gładka skóra, mocne włosy i paznokcie. Efekt cudownego kosmetyku? Tak działa wiele produktów, które kładziemy na naszych talerzach.
/ 03.04.2012 16:45
kobieta, usta, czerwone usta, szminka, truskawka
Regularnie odwiedzasz kosmetyczkę, pielęgnujesz włosy i paznokcie. A mimo to, od czasu do czasu, skóra robi się szara, matowa, włosy wypadają, a paznokcie łamią się i rozdwajają. Dlaczego?

Przyczyną problemów może być np. dieta, którą właśnie zaczęłaś stosować. Być może ostatnio miałaś więcej stresów albo znów zaczęłaś palić papierosy. To wszystko pogarsza kondycję skóry, włosów i paznokci. Ale bez obaw! Rozwiązanie problemów znajdziesz w kuchni. To, co jesz, jest bowiem najlepszym orężem w walce o urodę, niekiedy skuteczniejszym niż cała armia kosmetyków. Weź więc pod lupę swoje menu. Zadbaj, by nie zabrakło w nim warzyw i owoców, ryb, nabiału oraz pełnoziarnistego pieczywa.

Dostarczają one białko budujące skórę, włosy i paznokcie oraz zdrowe tłuszcze dbające o ich wygląd. Urozmaicona dieta zawiera też komplet witamin i składników mineralnych, które gwarantują, że skóra będzie gładka, włosy lśniące, a paznokcie mocne. A gdy to nie wystarczy, możesz się wspomóc dodatkową porcją „urodowych pigułek” ze spiżarni lub zjeść surówkę piękności. Jak to zrobić? Oto nasze rady.

Odchudzasz się? - Sięgaj po kapustę!
Stosowanie kuracji odchudzających może spowodować pogorszenie kondycji skóry, paznokci i włosów. Dlatego codziennie jedz dodatkową porcję sałaty z pomidorem. To zastrzyk witaminy A, która poprawia jędrność i elastyczność skóry i zapobiega wypadaniu włosów. Zielone liście mają sporo witaminy K, a pomidory zawierają witaminę C. Oba składniki wzmacniają naczynia krwionośne, sprawiając, że skóra jest lepiej odżywiona.

Superplus:
Kapusta pekińska i pomidory mają sporo błonnika wspomagającego walkę z nadwagą, ale też dużo potasu, który zapobiega zatrzymywaniu wody w ciele.

Masz dojrzałą cerę? - Jedz soję!
Z wiekiem spada poziom hormonów płciowych (estrogenów), skóra staje się cieńsza, pojawiają się zmarszczki. Dlatego po 45. roku życia warto 2–3 razy w tygodniu wzbogacić jadłospis w warzywa strączkowe. Soja, soczewica, fasola to bogate źródła fito-estrogenów, które hamują starzenie się skóry, regulują wytwarzanie kolagenu i elastyny oraz zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Warzywa strączkowe sprawiają też, że skóra jest lepiej nawilżona.

Superplus:
Regularne spożywanie soi może łagodzić niektóre dolegliwości związane z menopauzą oraz zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi oraz jajników.

Palisz papierosy? - Wybieraj owoce!
Palenie papierosów osłabia skórę, bo niszczy witaminę C i sprzyja powstawaniu wolnych rodników uszkadzających komórki. Jak najczęściej jedz więc owoce, zwłaszcza cytrusy, truskawki lub porzeczki. To źródła witaminy C, która wpływa na wytwarzanie kolagenu, a także wzmacnia naczynia krwionośne odżywiające skórę. Podobnie działa kwercytyna zawarta w jabłkach. Ochroni cię przed wolnymi rodnikami i może zapobiegać nowotworom, np. skóry.

Superplus:
Owoce to źródło witamin z grupy B, np. kwasu foliowego lub kwasu pantotenowego, Zapobiegają one stanom zapalnym i suchości skóry oraz powstawaniu przebarwień.

Żyjesz w ciągłym stresie? - Używaj oliwy lub olejów!
Klimatyzowane, suche pomieszczenia wysuszają i podrażniają skórę. Używaj więc 2–3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego dziennie, dodając je do surówek warzywnych. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają prawidłowe funkcjonowanie warstwy lipidowej w skórze. To zaś powstrzymuje utratę wody i sprawia, że skóra jest dobrze nawilżona, sprężysta i elastyczna.

Superplus:
Witamina E zawarta w olejach roślinnych opóźnia starzenie się skóry. Może być także pomocna w leczeniu trądziku, łojotokowego zapalenia skóry lub oparzeń słonecznych.

Żyjesz w ciągłym stresie? - Postaw na orzechy!
Długotrwały stres i zmęczenie sprawiają, że skóra jest blada, szara i matowa. Włosy są słabsze i częściej wypadają, a paznokcie zaczynają się łamać. Dlatego warto raz dziennie jeść garść orzechów lub migdałów, a do sałatek dodawać pestki dyni lub nasiona słonecznika. Taka porcja ma sporo nienasyconych tłuszczów oraz wapnia i żelaza. Dzięki nim skóra nabierze blasku, a włosy i paznokcie będą mocniejsze.

Superplus:
Zawarty w orzechach magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu, poprawia pamięć i koncentrację oraz łagodzi objawy stresu.
Tagi: dieta

Redakcja poleca

REKLAMA